Algemene informatie Andorra

andorra rivierIn de oostelijke Pyreneeën, in het zuidwesten van Europa ligt het vorstendom Andorra. Het is een kleine dwergstaat dat begrensd wordt door Frankrijk en het Spaanse Catalonie. Andorra is een geïsoleerd land dat vandaag de dag vooral afhankelijk is van het toerisme en de status als belastingparadijs. Andorra is geen lid van de Europese Unie. Het vorstendom onderscheid zichzelf doordat het het enige land in de hele wereld is waar Catalaans de officiële taal is. Andorra heeft een ruw berglandschap dat gekenmerkt wordt door steile rotswanden, smalle dalen, groene valleien en afgewisseld met reusachtige bergtoppen. Het vorstendom heeft komt met het laagste punt niet onder de 900 meter en de hoogste berg is vrij makkelijk te beklimmen. Andorra is het hoogst gelegen land van Europa met een gemiddelde hoogte van 1996 meter. Het dramatische landschap van het vorstendom biedt de beste skimogelijkheden in de Pyreneeën. Doordat Andorra in gesloten is door alleen maar land zijn er geen stranden maar als de sneeuw gesmolten is en de zon begint te schijnen dan kun je hier uitstekend fietsen, wandelen en bergbeklimmen. Veel toeristen gaan op vakantie naar Andorra vanwege de belastingvrije producten, want Andorra wordt aangeduid als een belastingparadijs. Voor mensen die op zoek zijn naar een actieve vakantie voor 2015 is Andorra het ideale vakantieland.

Geografie van Andorra

Het land oppervlakte van Andorra bedraagt 468 km². Om je een indruk te geven hoe klein het vorstendom Andorra is qua land oppervlakte. De provincie Flevoland is drie keer zo groot als Andorra. In omtrek heeft het vorstendom 120,3 kilometer aan landsgrenzen. 56,6 kilometer landgrenzen met Frankrijk en 63,7 kilometer met Spanje (Catalonie). Vanwege de ligging midden in de Pyreneeën is het land enorm bergachtig. De hoogste berg van Andorra is de Pic de Comaoedrosa met een hoogte van 2946 meter. Andorra wordt door twee heldere rivieren doorsneden: de Valira d’Orient of Gran Valira en de Valira del Nord of d’Ordino. Naast een groot aantal rivieren beschikt Andorra ook over een aantal gletsjermeren onder andere de estanys de l’Angonella. Andorra ligt in Zuid Europa tussen Frankrijk en Spanje in de Pyreneeën. De hoofdstad van het vorstendom is Andorra la Vella.

Het weer in Andorra

Het weer in Andorra komt overeen met het gematigde klimaat van de Buurlanden Frankrijk en Spanje. Door de hogere ligging van het vorstendom is er in de winter gemiddeld meer sneeuw en is het er ook een stuk koeler in de zomer. Het komt zelden voor dat de hoge bergtoppen in Andorra in de zomermaanden nog bedekt zijn met sneeuw. Officieel heeft Andorra een gematigd zeeklimaat, maar omdat Andorra hoger is gelegen spreekt men oom wel van een hooggebergte klimaat. Dit klimaat kenmerkt zich door koude wintermaanden met sneeuw en koele zomermaanden die vrij nat zijn. Andorra is geen vakantieland waar je de hele dag kunt genieten van een stralende zon met een aangename temperatuur. Andorra is uitstekend om een actieve vakantie in door te brengen. Door het heersende klimaat zijn alle soorten buitensporten goed uit te oefenen in Andorra.

Bezienswaardigheden in Andorra

andorra landschapAndorra heeft heel veel bezienswaardigheden. De bezienswaardigheden liggen verspreid over de vele valleien, zoals de 40 kerken en talrijke middeleeuwse bruggen. In de karakteristieke bergdorpjes kun je heel veel mooie Romaanse kerkjes vinden. Het meest authentieke bergdorpje van Andorra is Llorts. Dit bergdorpje kenmerkt zich door de traditionele Andorrese huizen. In andere steden en dorpjes in Andorra zijn ook heel veel bezienswaardigheden te vinden zoals het miniatuurmuseum in Ordino. De hoofdstad Andorra la Vella staat bekend als belastingparadijs, hier kun je enorm goed shoppen. Waar Andorra vooral om bekend staat is het schitterende landschap. Dit is al een hele bezienswaardigheid op zich. In de wintermaanden leent Andorra zich uitstekend voor een wintersport vakantie en in de zomermaanden kun je er heerlijk wandelen, fietsen en mountainbiken. Naast de diverse activiteiten in de prachtige natuur van het land kun je ook karakteristieke bergdorpjes, musea en steden bezoeken.

Overige informatie

Mensen die houden van een prachtige natuur en een fantastisch landschap zijn in Andorra aan het goede adres voor een betoverende vakantie. Het is geen land waar je een zon, zee en strand vakantie kunt vieren, maar waar je wel iedere dag lekker actief bezig kunt zijn. Andorra is een geliefd vakantieland bij mensen die tijdens de vakantie activiteiten willen ontplooien. Doordat Andorra een belastingparadijs is stoppen heel veel toeristen in de hoofdstad van Andorra om inkopen te doen. De toeristen die een extra tussenstop maken in Andorra zijn vrijwel altijd in de buurt van Andorra op vakantie of ze zijn op de heen- of terugreis vanuit Spanje. In de hoofdstad Andorra la Vella is het uitermate goed shoppen. Het voordeel als je hier gaat shoppen is dat je alle producten belastingvrij kunt kopen. Het vorstendom is een prachtig vakantieland ondanks dat het een klein land is en je er geen stranden hebt. Wandelen, fietsen en mountainbiken dat is wat toeristen voornamelijk doen tijdens een vakantie in Andorra.