Algemene informatie Bonaire

bonaire zeeIn het zuidelijke deel van de Caraïbische Zee, voor de kust van Venezuela ligt het eiland Bonaire. Het eiland is een bijzondere gemeente binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Bonaire is gelegen in het Caribische deel van Nederland en het behoort tot de ABC-eilanden van de Kleine Antillen. Hoewel Bonaire in de Caraïben is gelegen zijn er veel Oudhollandse koloniale gebouwen te vinden op het eiland. Bonaire heeft prachtige witte zandstranden waar het optimaal genieten is van zon, zee en strand. Het eiland is vooral geliefd bij toeristen die houden van watersporten en van de natuur. In de prachtige baaien kunnen watersporters heerlijk surfen of zwemmen en natuurliefhebbers zijn in het water en op het land aan het juiste adres op Bonaire. Vooral de onderwaterwereld rondom het eiland is wondermooi. De mooie koraalriffen en de exotische vissen zorgen voor een spectaculair kleurenpracht. Niet voor niets is Bonaire de nummer één bestemming voor duikliefhebbers. Voor een tropische vakantie is Bonaire een vakantiebestemming die haar weerga niet kent, zowel boven als onder water. Een vakantie naar Bonaire is een ieder aan te raden. Op Bonaire heten ze de toeristen van harte welkom met de woorden: Bon Bini na Boneiru! Geniet van een onvergetelijke vakantie op dit bijzondere stukje Nederland.

Geografie van Bonaire

Dit mooie stukje Nederland in het zuidelijke deel van de Caraïbische Zee, hoort bij de Nederlandse Antillen. Bonaire is het meest oostelijk gelegen van de Benedenwindse Eilanden. Het eiland is het op twee na grootste eiland van de ABC-eilanden, maar het dunst bevolkt. Het eiland is ongeveer 40 kilometer lang en de breedte van het eiland varieert van 5 tot 12 kilometer. De kern van Bonaire bestaat uit oud stollings- en afzettingsgesteente dat honderd miljoen jaar geleden door onderzeese uitbarstingen gevormd is. Circa zestig miljoen jaar geleden is het gesteente boven zeeniveau uitgekomen. Het eiland heeft verschillende landschappen. In het noordwesten is er een heuvellandschap, in het midden een terrassenlandschap en in het zuiden een laag en vlak landschap. Hier zijn ook de zoutpannen te aanschouwen, alsmede ook in het noordwesten van het eiland. De hoofdstad van Bonaire is Kralendijk. Aan de westkant voor de kust van Kralendijk, ligt het onbewoonde koraaleiland Klein Bonaire. Sinds 2000 is Klein Bonaire een officieel natuurpark. Klein Bonaire is een vrij uniek gebied met een fragiel ecosysteem. Het is een belangrijke broedplaats voor zeeschildpadden. Het natuurpark heeft één van de mooiste riffen in het Caribische gebied.

Het weer in Bonaire

Bonaire heeft een tropisch-aride klimaat. Het belangrijkste kenmerk van dit klimaat is heel veel zon. Op Bonaire waait een verkoelende passaatwind. Overdag zorgen de passaatwinden voor verkoeling terwijl het ’s nachts voor warmte zorgt. Hierdoor is het verschil in temperatuur overdag en ’s nachts bijna niet aanwezig. Gemiddeld valt er per jaar 500 millimeter neerslag. De neerslag valt vrijwel altijd in de ochtend, in de vorm van hevige maar korte buien die heel plaatselijk zijn. De meeste neerslag valt in de maanden oktober, november en december. Bonaire ligt buiten het orkaangebied en hierdoor komen tropische stormen zelden voor. Af en toe krijgt het een klein beetje mee van een orkaan die rakelings langs het eiland raast. De gemiddelde temperatuur op het eiland is 27,5 graden Celsius.

Bezienswaardigheden in Bonaire

bonaire vissenBonaire is voor watersporters en natuurliefhebbers een prachtige bestemming. Zowel onderwater als op het land zijn er prachtige bezienswaardigheden. Het mooie aan Bonaire is dat alle bezienswaardigheden op korte afstand gelegen zijn. Bezienswaardigheden die absoluut bezichtigd moeten worden zijn Washington Slagbaai National Park, Klein Bonaire, Goto Meer, Zoutpannen en de slavenhutjes. Het Bonaire National Marine Park telt ontzettend veel geregistreerde duikplaatsen. Vogelliefhebbers worden op hun wenken bediend op Bonaire, er zijn naast Flamingo’s ook heel veel andere vogels te spotten. De oudste nederzetting op het eiland is Rincon. Dit authentieke dorpje is meer dan de moeite waard voor een bezichtiging. Door het National Park Washington Slagbaai zijn twee autoroutes die dwars door de nog ongerepte natuur gaan. Dit bijzondere stukje Nederland mag dan klein van formaat zijn maar het heeft prachtige vooral natuurlijke bezienswaardigheden. In de hoofdstad Kralendijk staan heel veel Oudhollandse koloniale gebouwen.

Overige informatie

Het bijzondere stukje Nederland in de Caraïbische Zee heeft voor ieder wat wils. Natuurliefhebbers worden op hun wenken bediend en watersporters kunnen hun hart ophalen in de prachtige baaien. Een vakantie naar een tropische bestemming zoals deze is aan iedereen aan te raden. Ook niet natuurliefhebbers en watersporters kunnen op Bonaire genieten van een meer dan geweldige vakantie. Er zijn prachtige witte zandstranden waar het optimaal genieten is van de zon en de zee. Het is een must om de onderwaterwereld van Bonaire te ontdekken wat hier zijn de mooiste koraalriffen te vinden en samen met de vele exotische vissen vormt dit een prachtig kleuren schouwspel. Boek vandaag nog een tropische vakantie naar Bonaire en geniet van alles dat het eiland te bieden heeft. Bon Bini na Boneiru!