Algemene informatie Cuba

cuba strandHet Caraïbisch gebied zal er heel anders uit hebben gezien als het veelzijdige Cuba er niet was geweest. Het land is het grootste in het Caraïbisch gebied, het bestaat uit het eiland Cuba, Isla de la Juventud en ruim 4.000 kleinere eilanden. Het hoofdeiland van het land heeft een lengte van circa 1.250 kilometer en hiermee is Cuba het grootste eiland in dit prachtige gebied. Bij Cuba denken we meteen aan Cubaanse sigaren, rum en de salsa en tijdens een reis door het prachtige land kom je deze ingrediënten overal tegen. Het eiland kent heel veel variatie in de landschappelijke contrasten. Zo zijn er groene berggebieden met tropische flora en fauna en uitgestrekte laagvlakten met suikerrietvelden, tabaksplantages en citrusplantages. Het eiland heeft meer dan 7.000 kilometer aan kustlijn met enorm veel witte zandstranden en een weelderige vegetatie. De Atlantische en Caraïbische kust zijn bij uitstek geschikt voor watersporters en zonaanbidders. Toerisme is enorm belangrijk voor de economie van Cuba. De meest toeristische kernen van het land zijn Varadero en Havana (La Habana). Aan de noordkust bij Varadero zijn de mooiste zandstranden te vinden voor een heerlijke ontspannen dag. Liefhebbers van cultuur kunnen hun hart op halen in één van de Spaanse koloniale steden of bij het zien van één van de vele intrigerende monumenten van de revolutie. Genieten van lokale gastvrijheid en proef de Cubaanse sfeer, sigaren en rum en beleef een unieke vakantie ervaring. Boek jouw Cuba ervaring voor 2015 en beleef Cuba zoals je het zelf voor ogen hebt.

Geografie van Cuba

Met een totale lengte van 1.250 kilometer en een breedte die varieert tussen de 30 en 160 kilometer is Cuba het grootste eiland van het Caribische gebied. Het land bestaat naast het hoofdeiland ook uit meer dan 4.000 kleinere eilandjes en uit Isla de la Juventud. Het land ligt voor de ingang van de Golf van Mexico en het is het grootste eiland van de Grote Antillen. De landschappen variëren enorm op Cuba. Een kwart van het land bestaat uit berggebied, zoals de Sierra de los Organos, Sierra del Escambraye en Sierra Maestra. Het hoogste punt van Cuba is de Pico Turquino met 1974 meter hoogte. Het hoogste punt ligt in het Sierra Maestra gebergte. De kustlijn van Cuba is enorm lang met zijn 7.000 kilometer lengte. Vooral aan de noordkust bij Varadero zijn de mooiste witte zandstranden te vinden die Cuba rijk is. Ook aan de zuidkust zijn mooie stranden te vinden maar niet geen uitgestrekte stranden zoals bij Varadero. De hoofdstad van Cuba is La Habana.

Het weer in Cuba

Cuba is gezegend met een zacht subtropisch klimaat met gematigde warme temperaturen. Hierdoor is Cuba het hele jaar door een favoriete vakantiebestemming. De temperatuur op Cuba is gedurende het hele jaar overdag tussen de 25 en 34 graden Celsius, met deze temperaturen is het heel goed vertoeven voor vakantiegangers die houden van warm en zonnig weer. Door een heerlijke verkoelende bries uit noordoostelijke richting zal het nooit benauwd warm zijn. Met de verkoelende bries is het uiterst aangenaam op het eiland. Cuba ligt precies in het orkaangebied en de kans op een orkaan is aanzienlijk groter op Cuba dan op andere eilanden omdat het eiland veel groter is. Dit betekent niet dat er ieder jaar meerdere orkanen over het eiland razen maar de kans is aanwezig dat er een orkaan over het land raast. Het orkaanseizoen start vanaf begin juni tot half november. De temperaturen komen op het eiland vrijwel nooit onder de 25 graden Celsius uit. Voor een Cuba ervaring is het mogelijk om het hele jaar een vakantie naar het fantastische Cuba te boeken.

Bezienswaardigheden in Cuba

cuba strand afstandCuba is een fascinerend land met enorm veel bezienswaardigheden in alle gradaties. Van historische gebouwen tot aan monumenten van de revolutie, van hoge bergen tot tropische vegetatie en van de salsa tot aan het zelf draaien van een sigaar. Het is echt onmogelijk om Cuba in één vakantie volledig te ontdekken. Vooral de hoofdstad Havana heeft enorm veel bezienswaardigheden waaronder het Capitool, de begraafplaats de Colon, Kathedraal San Cristobal en heel veel oude historische gebouwen en pleinen. Het oude stadsdeel van Havana mag absoluut niet ontbreken tijdens je vakantie in Cuba. Er zijn in Cuba zelfs rijdende bezienswaardigheden, hier vindt je nog de typische jaren ’50 auto’s en deze dragen bij aan de nostalgie van het land. De stad Trinidad is één en al bezienswaardigheid, het lijkt wel of hier de tijd heeft stil gestaan. Daarnaast is het een must om de suikerrietvelden, tabaksplantages en citrusplantages te bezoeken. Ga ook langs een sigarenboer en probeer zelf eens zo’n echte Cubaanse sigaar in elkaar te draaien.

Overige informatie

Toerisme is voor Cuba enorm belangrijk. Het is de grootste bron van inkomsten voor de lokale bevolking en voor de regering van Cuba. De belangrijkste toeristische plaatsen zijn Varadero en Havana. Varadero is gelegen op een 20 kilometer lange landtong, het is één van de grootste badplaatsen in het Caraïbisch gebied. Hier tref zijn luxueuze hotels gevestigd en is er een overvloed aan bars, restaurants en winkels. De laatste jaren is Cuba bij Nederlandse vakantiegangers steeds geliefder geworden. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat we steeds meer willen zien van de wereld en Cuba wordt beschouwd als een must see.