Algemene informatie Curacao

curacao strandIn de zuidelijke Caraïbische Zee ligt het eiland Curacao. Het levendige en kleurrijke eiland ligt voor de kust van Venezuela. Samen met het onbewoonde Klein Curacao is Curacao een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Doordat Curacao behoort tot het Koninkrijk der Nederlanden zijn er veel vaderlandse trekjes terug te vinden op het eiland. Dit zie je het beste terug in de architectuur van de gekleurde handelsgebouwen in de hoofdstad Willemstad en de vele okergele landhuizen die op het eiland gebouwd zijn. Van de Benedenwindse Eilanden is Curacao het grootste eiland en het heeft een afwisselend landschap. Het landschap kenmerkt zich door de vele cactussen en de symboliserende divi-divi boom. In Curacao tref je veel mooie baaien met parel witte zandstranden. Tijdens een vakantie in Curacao kun je veel watersporten beoefenen zoals windsurfen, duiken en snorkelen. Ontdek de bijzondere onderwaterwereld met prachtige koraalriffen en exotische vissen. Curacao staat ook bekend vanwege het zwemmen met dolfijnen. Populaire vakantiebestemmingen op het eiland zijn Mambo Beach, Jan Thiel baai, Westpunt en Willemstad. Naast dat het een fantastisch vakantie eiland is, met een uitzonderlijk aangenaam klimaat, is de lokale bevolking uiterst vriendelijk. De lokale bevolking heet je met de vriendelijke woorden Bon Bini van harte welkom op het prachtige eiland. Dit allemaal maakt Curacao voor heel veel Nederlanders een droombestemming.

Geografie van Curacao

Curacao en Klein Curacao liggen in de zuidelijke Caraïbische Zee. Het is een land binnen het Koninkrijk der Nederlanden en tot 2010 was Curacao het grootste eiland van de Nederlandse Antillen. Willemstad is de hoofdstad van Curacao en tevens voormalig hoofdstad van de Nederlandse Antillen. Het tropische eiland ligt voor de kust van Venezuela en het vormt samen met Bonaire en Aruba de Benedenwindse Eilanden, ook wel de ABC-eilanden genoemd. Het hoogste punt op het eiland is de Sint Christoffelberg met 375 meter. Het hele eiland bestaat uit koraalkalk en vulkanische gesteente. Op het eiland zijn veel natuurlijke havens te vinden, deze zijn ontstaan doordat de golven van de zee het koraalkalk uithollen. Aan de zuidwestkant van Curacao is de grootste natuurlijke haven, het Schottegat gelegen. Over deze natuurlijke haven wordt gezegd dat het de grootste natuurlijke haven van de wereld is. De noordkust van Curacao is ruw en rotsachtig, terwijl het westen en het centrale gedeelte van Curacao juist heuvelachtig is. De zuidkust van het eiland kent heel veel baaien met prachtige witte zandstranden en kristalhelder zeewater.

Het weer in Curacao

Curacao is een een exotisch vakantie-eiland en het ligt midden in de tropen. Het klimaat dat in het land heerst is het semi-aride klimaat. Jaarlijks valt er slechts 533 mm neerslag, waarvan de meeste tussen oktober en januari valt want dat heerst het zogenaamde regenseizoen. De temperatuur is het hele jaar door over het algemeen constant met een gemiddelde dag temperatuur van 31 graden en ’s nachts 25 graden. Dankzij de ligging van het eiland heeft het te maken met de passaatwinden. De passaatwinden zorgen voor een verkoelende bries overdag en in de nacht zorgt het voor warmte. Curacao ligt in het orkaangebied en het orkaanseizoen loopt van juni tot en met november, maar orkanen en andere tropische stormen bereiken Curacao zelden.

curacao boulevardBezienswaardigheden in Curacao

Ondanks dat Curacao niet enorm groot is met een lengte van 63 kilometer en een breedte van 11 kilometer zijn er heel veel bezienswaardigheden op het eiland te vinden die beslist de moeite waard zijn voor een bezichtiging. Op Curacao zijn historische, culturele of natuurlijke bezienswaardigheden te vinden. Zoals de grotten van Hato, de Divi-Divi boom, de Indiaanse muurschilderingen of één van de vele musea. Er is op Curacao voor elk wat wils. Ook is het mogelijk om de onderwaterwereld te bewonderen, dit is al een hele bezienswaardigheid want er zijn prachtige koraalriffen en exotische vissen te bewonderen. Tijdens een vakantie naar Curacao is het goed mogelijk dat je er bent tijdens een groot evenement. Belangrijke evenementen op Curacao zijn het carnaval, full moon party, Curacao International Jazz Festival en de Fuik dag. In de hoofdstad Willemstad zijn de handelsgebouwen een bezienswaardigheid en de pontjesbrug van Willemstad. Natuurliefhebbers kunnen op Curacao hun hart ophalen in het Christoffel Park.

Overige informatie

Tijdens een vakantie op het eiland zal je al snel in de gaten hebben dat je jezelf thuis voelt omdat het een klein stukje Nederland is in de Tropen. Als je door de straten loopt lees je Oud Hollandse straatnamen en zie je de kleurrijke gevels van de handelsgebouwen en op straat hor je her en der de Nederlandse taal of woorden er van. Nog steeds verbazen toeristen zich dat het een klein stukje Nederland is in de Caraïbische Zee. De kleurrijke handelsgebouwen zijn niet zomaar geschilderd en al helemaal niet omdat dit toeristen zou gaan trekken. De gouverneur van Curacao heeft dit bepaald omdat hij kleur wilde, want wit deed pijn aan zijn ogen. Het prachtige eiland staat al sinds jaar en dag bij heel veel Nederlanders op het verlanglijstje, het is voor heel veel mensen een droombestemming. Laat nu je dromen uitkomen en boek een Curacao vakantie voor 2015.