Algemene informatie Cyprus

cyrpus zeeCyprus is een eiland met een geschiedenis die wel ruim tot 10.000 jaar terug gaat. De rijke geschiedenis van Cyprus is niet de enige toeristische trekpleister, het eiland is namelijk één van de meest zon zekere bestemmingen van Europa. Cyprus is het derde grootste eiland van de Middellandse Zee en het wordt ook wel ‘het eiland van de goden’ genoemd. Deze benaming heeft het eiland gekregen omdat dit de mythologische geboorteplaats van de godin Aphrodite is. Het is de godin van de liefde. Ondanks dat Cyprus een fantastisch mooi eiland is en er heel veel bezienswaardigheden te bezichtigen zijn wordt het eiland nog steeds niet overspoeld met toeristen. Dit is een mooie bijkomstigheid voor het eiland, want de naastgelegen landen als Turkije en Griekenland worden jaarlijks druk bezocht als vakantiebestemming. Het is niet duidelijk waarom toeristen Cyprus massaal negeren als vakantie eiland. Vroeger werd Cyprus aangemerkt als een duur vakantie eiland maar dat is al lang niet meer het geval. Het is ook goed mogelijk dat de enorme aanwezigheid van Engelse toeristen de reden is waarom andere toeristen Cyprus links laten liggen. Het eiland is werkelijk een prachtig mooie bestemming waar alle ingrediënten aanwezig zijn. Zon, zee en de mooiste stranden, maar ook cultuur en natuur is te vinden op Cyprus. De sfeer op het eiland is uiterst zorgeloos en de vriendelijkheid en behulpzaamheid van de lokale bevolking versterkt dit gevoel nog eens extra. Cyprus is sinds de Turkse invasie opgedeeld in twee delen. Er is vandaag de dag nog steeds een Grieks-Cypriotisch gedeelte in het zuiden en in het noorden ligt een gedeelte dat bezet is door Turkije. Cyprus is een ideale vakantiebestemming waar het een ieder niets aan zal ontbreken.

Geografie van Cyprus

Cyprus is een eiland dat gelegen is in het oosten van de Middellandse Zee. Het eiland ligt ongeveer 70 kilometer ten zuiden van Turkije en 105 kilometer te westen van Syrië. Op het eiland bestaat sinds 1983 op het noordelijke deel de Turkse Republiek Noord-Cyprus. Deze republiek wordt alleen door Turkije erkend. Maar hierdoor is het eiland wel verdeeld in twee delen. Cyprus staat voornamelijk bekend als de mythologische geboorteplaats van de godin Aphrodite. Bestuurlijk os Cyprus officieel onderverdeeld in zes districten. De officiële districten zijn nog van voor de deling van het eiland. De hoofdstad van Cyprus is Nicosia en andere belangrijke toeristische steden op het eiland zijn; Limasol, Larnaca, Paphos, Famagusta en Kyrenia. Het eiland is ondanks haar schoonheid en altijd mediterrane weersomstandigheden niet heel toeristisch. Dit maakt Cyprus tot een geweldige vakantiebestemming voor mensen die juist niet van de drukte houden en op zoek zijn naar de rust. Het eiland biedt een rijke cultuur, prachtige stranden en uitermate vriendelijke bevolking. Kom zelf achter de prachtig van dit eiland met een vakantie naar Cyprus.

Het weer in Cyprus

Cyprus heeft een mediterraan klimaat en het is het droogste en warmste eiland van de Middellandse Zee. De winters zijn uitermate zacht en de zomers heel droog en extreem warm. De warmste maanden op het eiland zijn juli en augustus en de temperatuur kan dan met gemak boven de 40 graden Celsius uitkomen. De gemiddelde temperatuur in de zomer ligt tussen de 25 en 30 graden Celsius.de beste reisperiode naar Cyprus is van begin maart tot en met begin juni en van september tot en met eind oktober. De koudste maanden zijn van december tot en met februari. Het voorjaar vangt aan op het eiland in februari en op sommige dagen wordt dan al een temperatuur gemeten van 20 tot 25 graden Celsius. De zomer op het eiland loopt van mei tot en met november. Het eiland kent meer dan 300 zonnige dagen per jaar, maar toch is het eiland niet dor en droog. Het eiland wordt zelfs twee keer per jaar bedekt met een bloementapijt van verschillende bloemen. Dit komt omdat er in de maanden december en januari meer dan voldoende neerslag valt op het eiland. Van alle Europese landen is Cyprus het meest zon zekere land.

Bezienswaardigheden in Cyprus

cyrpus meerDankzij de strategische ligging van het eiland heeft het enorm veel verschillende heersers en krijgers gekend. Door de ligging van Cyprus wordt het eiland ook gezien als een enorm belangrijk handelsknooppunt tussen Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De geschiedenis van Cyprus gaat meer dan 10.000 jaar terug in de tijd. Het eiland staat bekend als het eiland van de goden en het heeft haar naam te danken aan de enorme hoeveelheid koper dat op het eiland voor komt. Van oudsher wordt koper in Cyprus gedolven. Door de rijke geschiedenis is er meer dan voldoende te bezichtigen op Cyprus. Naast de prachtige natuur en de fantastische stranden heeft Cyprus veel kloosters welke absoluut de moeite waard zijn voor een bezichtiging. Het beroemdste klooster van Cyprus is Kykko. In een zoutmeer bij Larnaka kunnen toeristen van december tot en met maart veelal flamingo’s zien. Het Cyprus Archeologisch Museum is het belangrijkste museum op Cyprus en het is gelegen in de hoofdstad Nicosia. De stad Limassol is het middelpunt van de vele festivals, zoals carnaval en de bloemenparades. Het dorpje Paphos biedt bezoekers een enorme hoeveelheid historische bezienswaardigheden, zoals een Byzantijns kasteel.

Overige informatie

Cyprus in onderverdeeld in twee delen, namelijk het Turkse bezette deel en het Grieks-Cypriotische deel. Het is nu inmiddels mogelijk om van het Grieks-Cypriotische deel naar het door Turkije bezette deel in het noorden te reizen. Er zijn enkele checkpoints gelegen waarvan de belangrijkste in de hoofdstad Nicosia te vinden is. Op vertoon van een paspoort is het mogelijk de demarcatielijn over te gaan om het bezette gebied te bezoeken. Maak de vakantie naar Cyprus compleet met een bezoek aan het door Turkse bezette deel te bezoeken.