Sunwijzer.NL

De geschiedenis van de Pier Scheveningen

Deel artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit

Pier Scheveningen

De Pier Scheveningen is misschien wel het meest toonaangevendste stukje strand wat we kennen in Nederland. Scheveningen is sowieso als een erg bekende en populaire badplaats in ons land en de pier heeft hier zeker een bijdrage aan geleverd. Als je hem nu ziet liggen weten veel mensen eigenlijk niet precies wat er op de pier te doen is. Dit is niet gek want de geschiedenis van de pier Scheveningen begint al in 1866 en deze plek heeft dus ontzettend veel verschillende functies gehad. Hieronder kun je lezen over de pier Scheveningen door de jaren heen.

Het ontstaan van de Pier Scheveningen

Het plan om de pier Scheveningen aan te leggen is ontstaan in 1866 en vele jaren later, in 1898, is hier eindelijk een ontwerp voor gekomen. Toen in datzelfde jaar de bouw van de pier begon, noemden men het ‘Wandelhoofd Koningin Wilhelmina’. De bouw van de pier Scheveningen duurde twee jaar en in 1901 werd de pier geopend door Prins Hendrik. Toendertijd diende de pier als een plek waar veel feestelijkheden werden gehouden, maar in de Eerste Wereldoorlog werd dit helaas verboden. Ook werden de torentjes bij de entree van de pier afgebroken, omdat deze te oud werden.

De Tweede Wereldoorlog

Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog waren festiviteiten op de pier verboden. Sterker nog, onze mooie pier Scheveningen werd toendertijd gebruikt als opslagruimte voor de Duitsers. Er was niks meer over van de plannen voor de pier die in 1898 gemaakt waren. Sterker nog, in 1943 werd de hele pier afgebrand. Je kan het je vast niet voorstellen, maar de in plaats van de pier stond er toen een muur van bunkers op het strand.

Een tijd zonder pier

De pier Scheveningen kun je nu natuurlijk niet wegdenken, maar vanaf 1943 is er toch een tijd geweest dat Scheveningen het moest doen zonder de welbekende pier. Vanaf 1945, het einde van de Tweede Wereldoorlog, begon Scheveningen aan de wederopbouw, maar hierbij hadden hotels en woningen prioriteit. Toch kwam er in 1948 een plan om de pier Scheveningen opnieuw op te bouwen, maar dit is er toen niet van gekomen.

Een nieuwe pier

In 1953 begon dan toch de wederopbouw van de nieuwe pier en dit ontwerp, gemaakt door drie bekende architecten, is de pier zoals je hem vandaag de dag in Scheveningen kunt vinden. De pier is kenmerkend door de grote palen in de zee en op het uiteinde een grote ronde zaal. De eerste paal werd in de grond geslagen in 1960 en de nieuwe pier werd geopend in 1961.

Strandtent Scheveningen Werelds | Genieten in Scheveningen

Vanaf de wederopbouw tot vandaag de dag

Hoewel men erg tevreden was met het ontwerp van de pier Scheveningen zoals deze in 1960 is gebouwd, is er in die periode van toen tot nu een hoop gebeurd. Zo is er eerst ontzettend veel bijgebouwd en is er een bungy jump geplaatst in 2001. Vandaag de dag zijn er veel restaurants, barretjes, een reuzenrad en kun je er overnachten in luxe hotelkamers.

Gerelateerd nieuws

Vakantie in Toscane

Als je over Italië begint heb je het over fantastische cultuur en historie. Naast prachtige plaatsen als Rome, Napels en Venetië is er ook nog

De topcampings in Italie

Italië is een ongelofelijk veelzijdig land waar diverse mooie regio’s en plaatsen te vinden zijn waar je kunt verblijven. Wanneer je een kampeervakantie gaat doorbrengen