Friuli-Venezia Giulia

firuli venezia giuliaFriuli-Venezia Giulia is een kleine en tamelijk onbekende regio in het noordoosten van Italië. Toch heeft deze regio de vakantieganger veel te bieden. Het gebied beschikt over strand, bergen en heuvels. Voor een heerlijke strandvakantie kan men hier goed terecht. Ook is het mogelijk om in deze regio prachtige bergwandelingen te maken en zelfs de skiliefhebber is hier op z’n plek.

Geografie en klimaat in Friuli-Venezia Giulia

De regio Friuli-Venezia Giulia ligt in het uiterste noordoosten van Italië. Het gebied grenst in het westen aan Veneto, Oostenrijk en Slovenië. Daarnaast grenst het gebied aan de Adriatische Zee. Friuli-Venezia Giulia is verdeeld in vier provincies: Udine, Gorizia, Pordenone en Triest. De regio kan daarnaast geografisch in grofweg drie delen worden opgedeeld. Het centrum is heuvelachtig, het noorden bergachtig en in het zuiden vindt men de vlakte aan zee. De Tagliamento is de belangrijkste en langste rivier die door dit gebied stroomt. In deze regio heerst een gematigd mediterraan klimaat. Het is het meest regenachtige gebied van Italië. In de herfst en in het begin van de winter valt de meeste neerslag. De zomers zijn er wel warm en geschikt voor een heerlijke vakantie.

Natuur en bezienswaardigheden tijdens je vakantie in Italie

Het gebied beschikt over een prachtige natuur met vele bergen en heuvels. In de zomer kan men tijdens een vakantie in Friuli-Venezia Giulia heerlijk wandelen of fietsen. Ook bevinden zich in deze streek veel natuurparken zoals Parco Regionale delle Prealpi Giulie en Parco Naturale Regionale delle Dolomiti Friulane. Uitwaaien en zonnen kan men in het zuiden aan zee. Ook is er tijdens een vakantie in deze streek van Italië op het gebied van cultuur en kunst genoeg te ontdekken. In het zuiden van Friulli Venezia Giulia vindt men het pittoreske Grado. Hier kan men het middeleeuwse stadscentrum bekijken met een heringerichte boulevard. Ook is er een opgegraven Romeinstheater en een basiliek met een prachtige mozaiekvloer. De hoofdstad van Friulli Venezia Giulia is Triëst. Dit is een levendige havenstad met leuke pleinen en prachtige grotten. Tijdens een vakantie naar Friulli Venezia Giulia dient men natuurlijk een bezoek te brengen aan Venetië. Deze stad staat bekend om zijn prachtige paleizen, musea en natuurlijk het water, de gondels en de vele bruggen.

Recreatie en specialiteiten

Tijdens een vakantie in van Friulli Venezia Giulia is het ook mogelijk om diverse sporten te beoefenen. De Adriatische Zee biedt tal van watersportenmogelijkheden. In de natuur kan men heerlijk fietsen, wandelen of bergbeklimmen. Skiën is mogelijk in het noorden van de regio. Uitgaan en winkelen kan in de diverse steden. In deze regio worden ook jaarlijks vele evenementen georganiseerd. Zo is er het Verre Oosten festival, de grootste Europese beurs voor Aziatische films. Friuli Venezia Giulia kent vele specialiteiten en streekproducten die kenmerkend zijn voor dit gebied. Zo is er de Montasio, een heerlijke kaas uit het gelijknamige gebied in de bergen van Friuli Venezia Giulia. De prosciutto di San Daniele zou volgens sommigen de lekkerste rauwe ham van de wereld zijn. Ook mag men een cappuccino in Triest zeker niet overslaan.