Algemene informatie Griekenland

griekenland strandGriekenland staat bekend om zijn overvloed aan oude oude ruïnes, witte dorpjes, zonnige stranden, smakelijke gerechten en vriendelijke sfeer, het is niet voor niks één van Europa’s populairste vakantiebestemmingen. Griekenland bestaat uit een bergachtig landschap op het vasteland en voor de kust van het vasteland liggen honderden Griekse eilanden, welke allemaal een eigen aandeel hebben in het prachtige landschap, historische bezienswaardigheden en andere culturele hoogstandjes. Griekenland is gelegen in Zuidoost-Europa en het bestaat uit het zuidelijkste deel van het Balkanschiereiland en een groot aantal eilanden. De eilanden te samen vormen ongeveer 20 procent van het totale oppervlakte van Griekenland. Toerisme is enorm belangrijk voor Griekse economie. Het aantal toeristen stijgt nog ieder jaar en in het jaar 2014 hoopt Griekenland 22 miljoen toeristen te hebben verwelkomt in één jaar. De lokale bevolking is uitermate vriendelijk en dat staat in opvallend contrast met de ruige en woeste natuur die het land heeft. Op het vaste land zijn slechts enkele bestemmingen populair waaronder de hoofdstad Athene. De eilanden voor de kust van Griekenland zijn velen malen populairder. De zon straalt in het hoogseizoen over het algemeen altijd. Het is niet voor niets dat toeristen uit alle windstreken Griekenland uitkiezen als ideale vakantiebestemming.

Geografie van Griekenland

Griekenland is strategisch gelegen op het kruispunt van Europa, Azië en Afrika. Het land deelt landgrenzen met Albanië, Macedonië, Bulgarije en Turkije. Griekenland bestaat uit negen geografische regio’s: Macedonië, Centraal-Griekenland, Peloponnesos, Thessalië, Epirus, Egeïsche eilanden, Thracië, Kreta en de Ionische eilanden. De Egeïsche Zee ligt ten oosten van het vasteland, de Ionische Zee in het westen, en de Middellandse Zee in het zuiden. Griekenland heeft een enorm lange kustlijn aan het Middellandse-Zeegebied. De kustlijn is maar liefst 13.676 kilometer lang. Griekenland heeft heel veel eilanden, ongeveer tussen 1.200 en 6.000 waarvan er slechts 227 bewoond zijn. Tachtig procent van het land bestaat uit bergen, de hoogste berg is de Olympus met een hoogte van 2.917 meter. De hoofdstad en tevens de grootste stad van Griekenland is Athene. De Griekse eilanden zijn voornamelijk populair voor een heerlijke zonvakantie. Populaire Griekse eilanden zijn Kreta, Corfu, Rhodos, Kos en Zakynthos. Kreta is het grootste eiland en dichtbevolkte eiland van heel Griekenland. Door de hoeveelheid eilanden heeft Griekenland enorm veel diversiteit in het landschap. De hoofdstad van Griekenland wordt voornamelijk aangedaan met een stedentrip.

Het weer in Griekenland

Het klimaat van Griekenland is vooral te omschrijven als mediterraan. Hierbij kan er gedacht worden aan milde en natte winters en hete droge zomers. Het klimaat komt voornamelijk voor in alle kustgebieden, inclusief Athene, de Cycladen, Dodekanesos, Kreta, Peloponnesos, Ionische eilanden en delen van de regio Centraal-Griekenland. Het Pindosgebergte heeft sterke invloed o[p het klimaat van Griekenland. Gebieden in het westen van Griekenland zijn aanzienlijk natter dan de gebieden in het oosten van het land. In de hoger gelegen gebieden van Griekenland is de kans op sneeuw in de winter aanwezig. Er zijn zelfs in Griekenland gebieden waar het mogelijk is om te wintersporten. Over het algemeen valt de neerslag in de vorm van regen in de periode van november tot aan maart. Het noordwesten van het vasteland krijgt de meeste neerslag te voortduren. Er komen veel vaker periodes voor zonder neerslag dan met neerslag. Droogte vormt vaak een probleem in Griekenland en er is vaak een verhoogde kans op bosbranden.

Bezienswaardigheden in Griekenland

griekenland kerkjeOude ruïnes, historische gebouwen, pittoreske dorpjes en heel veel andere onvoorstelbare bezienswaardigheden zijn te vinden in het land. Nergens te wereld zijn zoveel bezienswaardigheden te bewonderen als in Griekenland. Elk eiland heeft zijn eigen aandeel in de bezienswaardigheden van het land. De bezienswaardigheden gaan verder dan alleen historische, er zijn ook enorm veel natuurlijke bezienswaardigheden waar toeristen van smullen. Hoge bergen, diepe dalen, bergvalleien, meren, inhammen, rotspartijen en oogverblindende stranden, Griekenland heeft het allemaal. De belangrijkste bezienswaardigheden van Griekenland zijn de Akropolis van Athene, de archeologische plaats Delphi, de tempel van Apollo Epicurius te Bassae, de berg Athos, de Meteora-kloosters, Rhodos, de overblijfselen van het paleis van Knossos op Kreta, Mycene en de archeologische plaats Epidaurus. Tijdens een vakantie of stedentrip naar Griekenland is het nooit mogelijk om alle bezienswaardigheden te bezichtigen. Toeristen komen dan ook graag terug naar het land om steeds meer te ontdekken van het prachtige en veelzijdige land.

Overige informatie

Doordat Griekenland over enorm veel eilanden beschikt is er voor iedereen wel een geschikte vakantiebestemming te vinden. Nederlanders zijn dol op de Griekse eilanden, want je bent er in het hoogseizoen verzekert van mooi weer en de eilanden hebben prachtige stranden. Om de eilanden te ontdekken kun je georganiseerde excursies boeken, maar je kunt de eilanden ook heel goed op eigen houtje verkennen. Met een huurauto kun je de eilanden goed verkennen maar met een huurscooter kun je op plekken komen waar je met de auto niet kan komen. Het is absoluut een aanrader om bijvoorbeeld Kreta of Rhodos te verkennen met een huurscooter. Als je een stedentrip wilt maken naar het mooie Griekenland kun je het beste de hoofdstad Athene aan doen. Hier zijn de mooiste bezienswaardigheden te vinden, zowel historische als moderne bezienswaardigheden. Boek nu een vakantie of een stedentrip naar het mooie Griekenland.