Algemene informatie Kos

kos zeeHet Griekse eiland Kos is een relatief klein eiland in de Egeïsche Zee. Kos behoort tot de Dodekanesos eilandengroep. Het eiland is een enorm populair als vakantiebestemming bij toerist vanuit alle windstreken. Tijdens een vakantie kun je het prachtige eiland heel goed op eigen houtje ontdekken. Kos is een fietseiland en het ligt dan ook voor de hand om het eiland te verkennen per fiets. Het schitterende eiland heeft buitengewoon veel te bieden als vakantiebestemming, want je kunt genieten van de prachtige stranden, het groene binnenland, archeologische opgravingen of zelfs een bezoek brengen aan buurland Turkije. Kos is voornamelijk geliefd bij Nederlandse toeristen. Jaarlijks bezoeken ruim 1 miljoen toeristen het Griekse eiland, waarvan ongeveer tien tot vijftien procent afkomstig is uit Nederland. Het eiland is van oorsprong vulkanisch en kent zowel vruchtbare vlaktes als onvruchtbaar bergland. Kos-stad is de hoofdstad van het eiland en het heeft de grootste haven en is het toeristische en culturele centrum van het eiland. Kos is een betoverend eiland, waar je meerdere ruïnes, monumenten en oude kerkjes vindt. Voor degenen die willen genieten van zon, zee en strand zijn ook op Kos aan het juiste adres. Sommige stranden doen je vast denken aan het paradijs, met de hagelwitte zandstranden en het azuurblauwe zeewater. Heerlijk genieten van al het moois dat Kos te bieden heeft doe je natuurlijk door te ontspannen. In de avond kun je terecht in Kos-stad voor een hapje en drankje. Voor degenen die het extra laat willen maken kunnen direct door naar het drukke Bar Street, waar heel veel kroegen en clubs te vinden zijn.

Geografie, natuur en klimaat Kos

Kos is een Grieks eiland dat toe behoort aan de Dodekanesos. Het eiland is na Rhodos en Karpathos het derde eiland van deze eilandengroep. De archipel Dodekanesos bestaat uit ruim tweehonderd eilanden, enkele eilanden zijn heel klein. Van de ruim tweehonderd eilanden van de Dodekanesos zijn er 27 eilanden permanent bewoond. De totale lengte van Kos bedraagt vijftig kilometer en het eiland is tussen de één en veertien kilometer breed. Kos is een vlak eiland, maar heeft een berggebied met als hoogste punt de Dikeos van ruim 846 meter. De totale kustlijn van Kos kent een lengte van 120 kilometer en er zijn prachtige stranden te vinden waar het heerlijk vertoeven is. Op korte afstand van Kos ligt het vasteland van Turkije. Vroeger was Kos een groen eiland met dichtbeboste gebieden, door het kappen van bomen is er bijna een boomloos landschap ontstaan. Er zijn wel heel veel struikgewassen te vinden op het eiland. Tevens kun je er heel veel kruiden vinden zoals rosemarijn, tijm en lavendel. Mede door de ontbossing van Kos zijn er nauwelijks dieren te ontdekken. Al het groot wild is verdwenen maar er zijn wel hagedissen, schildpadden en flamingo’s te zien. Kos kent een Mediterraan klimaat, dit betekent over het algemeen warme zomers en zachte winters. Het is een geweldige vakantiebestemming voor een strandvakantie in de zomermaanden.

Cultuur en bezienswaardigheden Kos

kos strandKos heeft een inwoneraantal van ruim 26.000. Meer dan de helft van de mensen woont in Kos-stad. Veel mensen zijn van Kos vertrokken aan het eind van de negentiende eeuw en in het begin van de twintigste eeuw. Nu het toerisme een belangrijke inkomstenbron is geworden en er werkgelegenheid ontstaat op Kos komen er steeds meer mensen terug naar het eiland. Volgens officiële cijfers is 97 procent van de Grieken Grieks-orthodox. Verder zijn er in Griekenland zo’n 30.000 rooms-katholieken, 15.000 protestanten en 5.000 joden. Kerkjes vind je in Griekenland op bijna elke straathoek. De meeste kerkjes zijn altijd open, tenzij een kerk waardevolle iconen of andere kostbaarheden bezit. Wil je het kerkje toch bewonderen dan is er in de buurt altijd wel een sleutel bewaarder die je ontzettend graag het kerkje laat zien. Naast de vele kerkjes kun je op Kos ook terecht voor ruïnes en andere monumenten. De mooiste bezienswaardigheid van Kos is het Asklepieion. Dit reusachtige complex was in de Oudheid gewijd aan de halfgod Asklepios van de geneeskunst. Verder is een bezoek aan de hoofdstad Kos-stad een aanrader. Slenter door de smalle straatjes en loop richting het altijd gezellig Bar Street voor een heerlijke versnapering.

Overige informatie Kos

Veel mensen weten het niet maar op korte afstand van Kos is de kust van Turkije gelegen. Het is dus mogelijk om met een veerdienst Turkije te bezoeken. Een van de meest gemaakte excursies vanaf Kos is een dagtocht naar de Turkse badplaats Bodrum. Vanaf de kust van Kos is het vasteland van Turkije al te zien. In Bodrum kun je historische bezienswaardigheden bezichtigen zoals de Petrus Burcht of de restanten van het Mausoleum van Halicarnassus. Zo zie je twee verschillende landen in één vakantie. Bodrum is een geliefde vakantiebestemming en het wordt ook wel het ‘Saint-Tropez van Turkije genoemd. De binnenstad en de jachthaven zijn altijd gezellig en sfeervol. Een bezoekje aan Bodrum is echt aan te raden als je op vakantie bent op het Griekse eiland.