Algemene informatie Kreta

kreta griekenlandDe mooie en exotische Griekse eilanden trekken ieder jaar duizenden toeristen. De Griekse eilanden horen niet voor niets bij de top reisbestemmingen ter wereld. Griekenland heeft meer dan 2.000 eilanden en elk eiland heeft zijn eigen identiteit. Van prachtige oude ruïnes, oogverblindende stranden, kleurrijke havens en nog actieve vulkanen zijn de Griekse eilanden stuk voor stuk spectaculair. Het meeste geliefde vakantie eiland is Kreta. Het eiland is het grootste eiland van alle Griekse eilanden en het is zelfs in grootte het vijfde eiland in de Middellandse Zee. Kreta heeft een enorme lange geschiedenis als centrum voor de zeehandel. De oudste tekenen op het eiland dateren uit ongeveer 6500 v.Chr. Dit geeft al aan hoe lang het eiland al bewoond is. Kreta is een fantastisch eiland met een prachtige natuur, maar ook heel veel bezienswaardigheden die al langer bestaan dan één millennium. Nederlanders zijn graag geziene toeristen op Kreta maar ook toeristen uit andere windstreken komen graag naar het eiland voor een overweldigende vakantie. Populaire bestemmingen op het vakantie eiland zijn Agios Nikolaos, Amoudara, Chania en Chersonissos. Kreta heeft voor iedere soort vakantieganger wel wat te bieden. Er zijn prachtige zandstranden maar voor de actieve vakantieganger is er ook meer dan voldoende te beleven. Boek nu alvast een onvergetelijke vakantie naar het mooie Griekenland voor de zomerperiode van 2015!

Geografie, natuur en klimaat van de Kreta

Kreta is het grootste eiland van Griekenland en het op vier na grootste eiland in de middellandse Zee. Het is gelegen in het zuidelijke deel van de Egeïsche Zee, waar de Egeïsche Zee en de Libische Zee elkaar scheiden. Het eiland heeft een langwerpige vorm. Van oost naar west is het eiland 260 kilometer lang het breedste punt van het eiland is 60 kilometer en het smalste punt is slechts 12 kilometer breed. Kreta is enorm bergachtig en er zijn in principe drie gebergtes te onderscheiden. In het westen bevindt zich de Lefka Ori, centraal ligt het Idagebergte en in het oosten ligt bij de Lassithihoogvlakte het Diktigebergte. De kustlijn van Kreta omvangt ongeveer 1050 kilometer. De zuidkust kenmerkt zich door steile rotswanden doord e sterke erosie. Aan de noordkust is het een stuk vlakker en hier zijn ook de prachtige zandstranden van Kreta te vinden. Aan de zuidkust zijn stranden minimaal aanwezig, de meeste strandjes zijn gelegen in de baaien maar deze zijn veelal afgelegen. Kreta heeft een Middellandse Zeeklimaat met droge, hete zomers en milde winters. In het hoogseizoen ligt de temperatuur rond de 30 graden Celsius met soms een uitschieter boven de 40 graden Celsius. In de berggebieden is het een stuk koeler en in de winter liggen de toppen bezaaid met een dikke laag sneeuw.

Cultuur en bezienswaardigheden in de Kreta

kreta zeeElk eiland van Griekenland draagt zijn eigen steentje bij aan de rijke historie van het land. Kreta als grootste eiland van alle Griekse eilanden natuurlijk het meest. Het eiland staat onder andere bekend om zijn Mantinades-gebaseerde muziek en de inheemse dansen. De lokale bevolking is enorm trots en dat laten ze vooral zien door in traditionele kleding rond te lopen of juist elementen hiervan te verwerken in de dagelijkse kleding. Kreta heeft een enorm veel historische rijkdommen en de meeste van de historische bezienswaardigheden zijn makkelijk te bereiken. Natuurliefhebbers komen ook zeer zeker aan hun trekken op het mooie Kreta. Er zijn heel veel opgravingsplaatsen op Kreta te bezichtigen maar er zijn ook interessante overblijfselen van Griekse, Dorische en romeinse steden. Er zijn daarnaast een aantal Byzantijnse monumenten te bezichtigingen waaronder meer dan duizend kerken en kapellen.

Overige informatie van de Kreta

Griekenland is een hele oude vakantiebestemming en Kreta is ook één van de eerste eilanden waar toerisme zijn weg naar toe wist te vinden. Dit heeft mede te maken door het heerlijke klimaat en de vele overblijfselen van de Minoïsche cultuur. Toeristen komen echt uit alle windstreken naar Kreta voor een geweldige vakantie. Nederland is ongeveer goed voor 11 procent van alle toeristen die naar Kreta op vakantie gaan, Groot-Brittannië en Duitsland leveren de meeste toeristen aan Kreta. Alle toeristen moeten wel met het vliegtuig komen want dit is de snelste en makkelijkste manier om zo snel mogelijk op één van de prachtige zandstranden van Kreta te kunnen liggen. Kreta is veruit de populairste vakantiebestemming voor een heerlijke vakantie. De noordkust van Kreta ondervindt het massatoerisme dus als je dit wilt ontlopen boek dan een vakantie naar de andere kant van het eiland.