Algemene informatie Sardinië

sardinieTen zuiden van het Franse eiland Corsica ligt het Italiaanse eiland Sardinië. Het eiland ligt in de Middellandse Zee en wordt ook wel Sardinia of Isola dei Nuraghi genoemd. Deze naam verwijst naar het historisch erfgoed dat op geheel Sardinië is te vinden. Dit zijn kleine torentjes die met elkaar vestingen vormen waar de oorspronkelijke bewoners eeuwen terug in leefden. Sardinië is qua oppervlakte na Sicilië het grootste eiland in de Middellandse Zee. Het is misschien bijna niet te geloven maar Sardinië ligt dichterbij Noord-Afrika dan het vasteland van Italië. Op het hele eiland is de roerige geschiedenis terug te vinden, mede door de roerige geschiedenis zijn de bewoners van het eiland enorm op zichzelf en houden ze vast aan hun eigen tradities en gewoontes. Sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw is Sardinië al een populaire vakantiebestemming, met name voor Italianen van het vasteland. Veel Italianen hebben op het eiland een vakantiehuis, waar ze voornamelijk in de zomermaanden vertoeven. Het is logisch dat Italianen juist kiezen voor het eiland want het heeft ruim tweeduizend kilometer lange kustlijn, met mooie zandstranden en aan de oostkust rotsachtig met schitterende granietformaties. Sardinië is ook een populaire vakantiebestemming bij buitenlandse toeristen. Er is een ruim aanbod aan campings, vakantiehuizen, hotels en vakantieparken. Ondanks dat Sardinië een eiland is kiezen heel veel toeristen ervoor om een autovakantie te boeken naar het eiland. Vanaf het vasteland zijn er meerdere veerdiensten naar het fantastische eiland in de Middellandse Zee. Het is ook mogelijk om een vliegvakantie naar Sardinië te boeken. Tegenwoordig kun je voor een relatief laag bedrag naar Sardinië vliegen. Geliefde vakantiebestemmingen op het eiland zijn San Teodoro, Alghero, Baia Sardinia en Olbia. Op Sardinië is het mogelijk om zonder enige zorg te genieten van een welverdiende vakantie.

Geografie, natuur en klimaat van Sardinië

Sardinië ligt ten westen van de Laars van Italië en pal ten zuiden van het Franse eiland Corsica. Ten noorden van het eiland ligt Tunesië. Het eiland is het op één na grootste eiland van de Middellandse Zee en het heeft circa 1,7 miljoen inwoners. De hoofdstad van Sardinië is Cagliari, deze stad ligt in het zuiden van het schitterende eiland. Andere geliefde plaatsen op Sardinië zijn Sassari, Oristano, Nuoro en Olbia. Veel toeristen kiezen ervoor om een autovakantie te boeken naar het eiland en de belangrijkste havens voor veerdiensten zijn de havens in Porto Torres, Olbia, Cagliari, Porto Foxi en Arbatax. Sardinië wordt omringd door tal van kleine eilandjes, sommige zijn bewoond, andere worden gebruikt door veeboeren die in de avond weer huiswaarts keren. Kenmerkend voor Sardinië zijn de ontelbare kleinen zanderige baaitjes, omringd door kliffen en elke baai heeft weer zijn eigen specifieke kleur van het zeewater. Het landschap van het eiland is hoofdzakelijk heuvelachtig en op enkele plekken zelfs bergachtig. Het hoogste punt op het eiland reikt bijna tot aan de tweeduizend meter. Dit is de granietbult in het midden van Sardinië. Het binnenland is groen door de dichte bossen. De zuidkust van het eiland heeft schitterende witte zandstranden, terwijl de noord- en oostkust een rotsachtig uiterlijk hebben. Sardinië kent een mediterraan, subtropisch klimaat. Dit betekent dat de zomers extreem warm kunnen zijn en de winters doorgaans mild zijn, sneeuw in de bergen in de winter is geen uitzondering. Het eiland staat ten alle tijden onder invloed van de winde; de sirocco, levante, libeccio en de mistral of zoals de Italianen zeggen de maestrale.

Cultuur en bezienswaardigheden van Sardinië

sardinie baaiHet Italiaanse eiland heeft een roerige tijd gehad in de afgelopen decennia. Door de eeuwen heen hebben omringende landen invallen gedaan op Sardinië en het eiland heeft ook nog eens lange perioden van droogte. Dit heeft er allemaal toe geleid dat de Sardijnen erg op zichzelf zijn en vasthouden aan hun eigen gewoontes en tradities. Het eiland wordt ook wel Sardinia of Isola dei Nuraghi, verwijzend naar de stenen bouwsels in de vorm van kleine torentjes die gezamenlijk vestingen vormen waar de Sardijnen eeuwen geleden in leefden. Op het eiland zijn heel veel bezienswaardigheden te vinden. Door prehistorische stammen zijn indrukwekkende monumenten nagelaten zoals de Domus de Janas. Het eiland is door de eeuwen heen in veel verschillende handen geweest. Sardinië is in handen geweest van de Feniciërs en de Carthagers 500 v. Chr. En daarna ook nog in de handen van de Romeinen, de Vandalen, de Byzantijnen en in de 11e eeuw de Saracenen. Mede hierdoor is er een smeltkroes van volkeren en culturen ontstaan op het eiland. Er zijn op Sardinië vele kerken en basilieken te vinden en deze zijn bijzonder fraai gelegen in een schilderachtig landschapsdecor.

Overige informatie van Sardinië

Op het eiland zijn heel veel karakteristieke plaatsjes gelegen die meer dan een bezoek waard zijn. Bezoek bijvoorbeeld het plaatsje Aggius, deze plaats ligt in een vallei met een fascinerend landschap. Ook de plaats Castelsardo is een aanrader. Deze stad kenmerkt zich door de mooie smalle straatjes en de ruïne van het kasteel Castelsardo. Sardinië staat niet bekend om de uitgaansmogelijkheden, er zijn wel wat gelegenheden te vinden maar niet veel. In de hoofdstad Cagliari zijn een een aantal discotheken te vinden en in Sassari veel gezellige cafés en restaurants. Winkelen is natuurlijk mogelijk op het eiland. Vooral in de hoofdstad zijn veel winkels te vinden, maar wil je designerkleding of naar merk winkels dan moet je in Costa Smeralda zijn.