Veneto

veneto

De Italiaanse regio Veneto is een geweldige vakantiebestemming. Hier bevindt zich het Gardameer, maar ook de geweldige stad Venetië. Het landschap is er afwisselend met vele bergen, meren en rivieren. Ook beschikt Veneto over een kustlijn waar men kan genieten tijdens een heerlijke strandvakantie.

Geografie van Veneto

Veneto is een Italiaanse regio. Deze regio ligt in het noordoosten van Italië grenst onder andere aan de Adriatische Zee. De hoofdstad van deze regio is de welbekende stad Venetië. In het noorden van de regio zijn de Karnische Alpen te vinden en in het zuiden de rivier de Po. Veneto valt te verdelen in drie stukken: het gebergte, de kust en de laagvlakte. Het gebergte vindt men in een deel van de Dolomieten en de Karnische Alpen. Ook Cortina d’Ampezzo ligt in deze streek, dit is een belangrijke zomer- en wintersport verblijfplaats. De grote steden waaronder Venetië, Verona en Padua vindt men in de laagvlakte. Ook is de laagvlakte belangrijk landbouwgebied waar onder andere wijn wordt geproduceerd. In het zuiden wordt de laagvlakte onderbroken, hier bevinden zich kleine heuvelgroepen. Daarnaast is er natuurlijk de kust. Deze wordt voor het grootse deel in beslag genomen door de delta van de Po en door lagunes. In het noordelijkste deel van de kuststrook zijn de meeste zandstranden te vinden. Veel bezochte badplaatsen aan deze kust zijn Bibione, Caorle en Jesolo.

Natuur en klimaat

Veneto staat bekend om een prachtige natuur met een afwisselend karakter. Men vindt er groene bossen, grote bergen, vele meren, brede zandstanden en verschillende wijngaarden. De natuur en het landschap maken een vakantie naar dit gebied zo aantrekkelijk. In het schilderachtige landschap herbergen zich pittoreske dorpjes en levendige badplaatsen. Door heel Veneto bevinden zich wandelroutes door de prachtige natuur. In Veneto heerst een mediterraan klimaat. De zomers zijn er lang, droog en heet en de winters zijn er mild.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Een grote bezienswaardigheid is natuurlijk Venetië. Deze prachtige stad is een toeristische trekpleister en staat bekend om het water, de gondels en alle bruggetjes. Venetië is gegrondvest op heel wat eilandjes in de lagune. In het centrum vindt men het alom bekende San Marcoplein en de Canal Grande. Veneto heeft echter nog veel meer te bieden dan enkel de stad Venetië. In de gezellige universiteitsstad Padova vindt men vele interessante bezienswaardigheden waaronder de koels van de Basilica di Sant’Antonio. De stad Verona ligt nabij het Gardameer. Deze prachtige en welvarende stad staat bekend om Romeo e Giulietta en de Opera. Het Gardameer is een zeer geliefde vakantiebestemming in Veneto. Aan dit meer bevinden zich vele campings, appartementen en hotels. Het meer is uiterst geschikt voor het beoefenen van verschillende watersporten. In Vicenza vindt men mooie palazzi en gevels. Naast de grote bekende steden vindt men in Veneto ook vele gezellige dorpjes die de moeite waard zijn.