weer italie

Het klimaat in Italië is redelijk gevarieerd. Vooral in het voorjaar een najaar kunnen er binnen het land flinke contrasten voorkomen. In de zomermaanden is het vrijwel in heel Italië overwegend droog en warm tot zeer warm.

Klimaat gebieden

In Italië kunnen een aantal verschillende klimaatgebieden worden onderscheiden. De Povlakte in het noorden van Italië heeft hete zomers met temperaturen zo hoog als in het zuiden van het land. De winters in dit gebied zijn echter koud en vochtig met veel mist en nevel. In januari kan de temperatuur beneden het vriespunt komen en kan er veel sneeuw liggen. Hoog gelegen gebieden in Umbrië en Toscane en het noordelijke deel van de Apennijnen zijn in de winter maandenlang bedekt met sneeuw. Op de hoogste bergtoppen van de Alpen ligt het hele jaar door sneeuw. Het merengebied aan de zuidzijde van de Alpen heeft een zachter klimaat omdat die gebied beschut ligt. Ook aan de Italiaanse Riviera aan de noordwestkust is de winter altijd zacht en is de zomer grotendeels droog. Het zuiden van Italië kenmerkt zich door droge en hete zomers. Hier heerst dan ook een Middellands Zeeklimaat.

Neerslag

In de bergen in het uiterste noorden van Italië en ten westen van de Apennijnen valt de meeste neerslag. In een aantal berggebieden valt er op jaarbasis vaak meer dan 1200 millimeter neerslag per jaar. Een groot deel daarvan is sneeuw die er gedurende de wintermaanden valt. Het is afhankelijk van het jaargetijde en de regio waar en wanneer de meeste neerslag valt. In het zuiden van Italië is het neerslagpatroon vrij gelijkmatig. In de zomermaanden valt hier weinig tot zeer weinig regen en in de wintermaanden vanaf september wat meer. Het verloop van de neerslag in het noorden van Italië is een stuk onregelmatiger. Ook in het voorjaar en in de zomermaanden is hier kan op neerslag.