Algemene informatie Jamaica

jamaicaHet veelzijdige Jamaica is één van de mooiste eilanden in het Caraïbisch gebied. Het land ligt ten zuiden van Cuba en ten westen van het eiland Hispaniola. Jamaica is eeuwenlang het kruispunt geweest van ’s werelds grootste handels- en scheepsroutes. Als de gedachten uitgaan naar Jamaica denkt vrijwel iedereen direct aan muziek, dans, gezelligheid, sfeer en natuurlijk de reggae. Maar Het land heeft heel veel meer te bieden, zoals het natuurschoon. Nergens in het Caraïbisch gebied tref je zo’n mooie natuur aan als op Jamaica. Groene beregen, idyllische baaien, tropische regenwouden, exotische vogels en eindeloze stranden. Door het tropische landschap zoeken traag stromende rivieren een weg. Jamaica heeft alles in zich voor een geweldige vakantie. Breng ook eens een bezoek aan één van de vele suikerrietplantages, rumdistilleerderijen of aan één van de kleurrijke, lokale markten. Een vakantie naar het mooie Jamaica zal een ieder een leven lang bij blijven. De toeristische bestemmingen van Jamaica zijn Montego Bay, Negril, Ocho Rios en Runaway Bay. Voor smakelijke gerechten is Jamaica ook een uiterst goede bestemming. De Jamaicaanse keuken kent vele smaken. De gerechten hebben diverse invloeden. Miet alleen invloeden uit de Arawak-Indianen, ook Britse, Afrikaanse en Spaanse invloeden zijn in de Jamaicaanse keuken terug te vinden. Jamaica is natuurlijk beroemd om zijn rum en de reggae. Symbool voor Jamaica staat de reggaezanger Bob Marley. Ontdek Jamaica met een vakantie en proef de voortreffelijke rum en ervaar zelf de cultuur van het land.

Geografie van Jamaica

Jamaica is een eiland in het Caraïbisch gebied. Het eiland is ongeveer 235 kilometer lang en de breedte van het eiland varieert van 35 tot 85 kilometer. Bij Jamaica behoren ook nog twee kleine eilandengroepen, namelijk de Morant Cays en de Pedro Cays. Het eiland is na Cuba en Hispaniola het grootste West-Indische eiland. Jamaica ligt 145 kilometer ten zuiden van Cuba en 190 kilometer ten westen van Haïti. De hoofdstad van Jamaica is Kingston. In het noorden en zuiden bestaat het land uit kalksteenplateaus. In het oosten liggen de grillige Blue Mountains. Hier zijn de tropische regenwouden gelegen en hier is tevens het hoogste punt van Jamaica gelegen. Het hoogste punt van het land is de Blue Mountain Peak met 2245 meter hoogte. Voor de noordkust van Jamaica liggen prachtige koraalriffen en bij de zuidkust vindt je stranden met zwart zand, afgewisseld met steile kliffen. Jamaica heeft in totaal 1022 kilometer aan kustlijn, het is een ideale vakantiebestemming voor een geweldige strandvakantie.

Het weer in Jamaica

Jamaica kent geen winter. Het is er altijd heerlijk warm. De gemiddelde jaartemperatuur langs de geweldige kust van Jamaica bedraagt zo’n 27 tot 32 graden Celsius. Gedurende de dag waait er een verfrissende wind en in de nacht koelt het iets af vanwege de wind die uit de bergen komt. De koelste maanden zijn april en november. De neerslag die in Jamaica valt verschilt per gebied. In het noordoosten valt er per jaar meer dan 5000 mm neerslag terwijl er aan de zuidkust maar zo’n 900 mm neerslag valt. De meeste neerslag valt in de maanden augustus tot aan november. Dit is ook het seizoen van de tropische stromen in het Caraïbisch gebied en Jamaica wordt geregeld getroffen door een cycloon. Het eiland Jamaica heeft een tropisch savanne klimaat ofwel een savanne klimaat met vrijwel alle dagen zon maar de kans op neerslag is ten alle tijden aanwezig.

Bezienswaardigheden in Jamaica

jamaica landschapHet eiland Jamaica staat vooral bekend vanwege de prachtige natuurschoon, de reggae en de rum. Overal op het eiland zijn deze aspecten terug te vinden. De reggae muziek wordt overal ter gehore gebracht, de rum wordt overal gedronken en de prachtige natuur is overal ook aanwezig. Een bezoek aan de beroemde Dunn’s River Falls is een must. Dit is één van de mooiste watervallen van de hele wereld. Het water komt trapsgewijs naar beneden en komt direct in de zee uit. Vrijwel alle toeristen in Jamaica brengen een bezoek aan de Dunn’s River Falls. Daarnaast mag een bezoek aan de Black River Great Morass en aan Blue Mountains ook niet ontbreken op het to do lijstje van toeristen. Steden die absoluut ook bezocht moeten worden tijdens een Jamaica vakantie zijn Spanish Town, Negril, Montego Bay en natuurlijk de hoofdstad Kingston. Wat absoluut niet mag ontbreken bij een vakantie in Jamaica is een bezoek brengen aan een rumstokerij.

Overige informatie

De slogan van Jamaica is; ‘Out of Many, One People’ of terwijl uit verschillende, één volk. Er is nergens in de wereld een land te vinden dat door de rijke geschiedenis zo’n grote mix aan rassen heeft. De allereerste bewoners van Jamaica waren de Arawak-Indianen. Daarna is het land in 1494 ontdekt door Christopher Colombus. De Spanjaarden bevrijdden Columbus waarna zij zich op het eiland vestigden. In 1655 veroverden de Britten Jamaica. Het land heeft een nare geschiedenis met betrekking tot de slavernij. De Engelsen maakten van Jamaica ’s werelds grootste slavenkolonie. Hierdoor is meer dan 80 procent van de bevolking afkomstig uit West-Afrika. Bijna alle rassen uit de wereld zijn vertegenwoordigd op Jamaica. Naast alle het moois dat het land te bieden heeft, zijn de Jamaicanen een bijzonder gastvrij volk met alle invloeden van over de hele wereld.