Algemene informatie Kroatië

kroatie strandKenmerken van het veelzijdige Kroatië zijn de azuurblauwe zee, de grillige kustlijnen, weergaloze baaien, groene natuur, mooie stranden en de gastvrijheid. Het land ligt op de Balkan en is pas sinds 1992 onafhankelijk van het voormalige Joegoslavië. De kustlijn van het land is één van de mooiste van Europa en voor de kust van Kroatië liggen heel veel eilanden die behoren tot de Republiek Kroatië. De kustlijn is niet het enigste wat het land zo bijzonder mooi maakt, het land heeft veel natuurparken en kleurrijke steden. Het bekendste natuurpark van Kroatië is Nationaal Park Plitvice Meren. Dit park kenmerkt zich door dichte bossen en indrukwekkende meren. Cultuurliefhebbers zijn in het land op de goed plek. Zo is het amfitheater in Pula en de Eufrasiusbasiliek in Porec zeer zeker de moeite waard voor een een bezichtiging. Maar ook verschillende steden dragen bij aan de cultuurhistorische waarde van Kroatië, zoals Split en Dubrovnik. Kroatië is de afgelopen jaren steeds populairder geworden als vakantieland bij Nederlandse toeristen. De eilanden zijn intrek maar ook de kustlijn van het land wordt druk bezocht door toeristen uit Nederland en andere Europese landen. Het veelzijdige Kroatië is een ideale vakantie bestemming voor de cultuur- en natuurliefhebbers, maar ook zonaanbidders zijn in Kroatië op de juiste plek. Boek nu een vakantie naar bijvoorbeeld één van de Kroatische eilanden zoals Brac, Krk of Hvar, maar ook de gebieden op het vasteland zijn ideaal voor een onvergetelijke vakantie.

Geografie van Kroatië

Kroatië ligt in Midden- en Zuidoost-Europa. Het land grenst in het noordoosten aan Hongarije, in het oosten aan Servië, in het zuidoosten aan Bosnië, Herzegovina en Montenegro en in het noordwesten aan Slovenië. In het zuidwesten grenst Kroatië aan de Adriatische Zee. Het totale grondgebied van Kroatië beslaat 56.594 km2. Hiermee komt Kroatië op de 127ste plek van grootste landen in de wereld. Het landschap van Kroatië is enorm gevarieerd, van graslanden, meren en heuvels in het noorden en noordoosten tot aan de berggebieden van de Dinarische Alpen. En van talloze eilandjes voor de kust tot aan de rotsachtige kustlijn langs de Adriatische Zee. Het land telt meer dan duizend eilanden, de grootste eilanden van Kroatië zijn Cres en Krk.

Het weer in Kroatië

Het grootste deel van Kroatië heeft een matig warm en regenachtig landklimaat. De temperaturen variëren hierdoor tussen de -3 graden Celsius in januari tot aan 18 graden Celsius in juli. De koudste delen van het land zijn Lika en Gorski Kotar. De warmste gebieden van Kroatië zijn langs de Adriatische kust en in het bijzonder het onmiddellijke achterland. Deze gebieden kennen het mediterraan klimaat. De eilanden van Kroatië kennen tevens een mediterraan klimaat. In de zomermaanden loopt de temperatuur over het algemeen niet verder op dan 30 graden Celsius langs de Adriatische kust en op de eilanden. Gemiddeld valt er jaarlijks ongeveer tussen de 600 mm en 3.500 mm neerslag, afhankelijk van het gebied in Kroatië. De minste neerslag komt voor op de eilanden en in het oosten van Slavonië. Door de aangename temperaturen aan de kust en op de Kroatische eilanden is het een prachtige bestemming om tijdens de zomermaanden te genieten van een welverdiende vakantie.

Bezienswaardigheden in Kroatië

kroatie stadKroatië heeft voor ieder wat wils. Cultuurliefhebbers kunnen de prachtige bezienswaardigheden bezichtigen die het land heeft en natuurliefhebbers kunnen de natuurparken bezoeken om de flora en fauna van het land te ontdekken. De bekendste bezienswaardigheid is het nationaal park Plitvice Meren. Dit natuurpark is heel bijzonder want het is een enorm bebost park met 16 meren en daartussen 90 watervallen. In het park komen beren, wolven en zeldzame vogels voor. Tijdens een vakantie in Kroatië is het een must om de Plitvice Meren te zien. Het natuurpark is in 1979 op de Werelderfgoedlijst van beschermde natuurgebieden van UNESCO geplaatst. Cultuurliefhebbers komen aan hun trekken in de havenstad Dubrovnik. De havenstad wordt door velen aangemerkt als de mooist stad van de Adriatische Zee en daarom heeft het ook wel de naam ‘Parel van de Adriatische Zee’. De oude, compleet ommuurde vestingstad van Dubrovnik staat ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Kroatische eilanden zijn ook stuk voor stuk een bezienswaardigheid, zo is het eiland Hvar de laatste jaren het nieuwe Saint Tropez aan het worden waar het zien en gezien worden is. Kroatië is een enorm veelzijdig land en heeft voor elk wat wils.

Overige informatie

Door het opkomen van het toerisme in Kroatië worden steeds meer plaatsen in het land overspoeld met toeristen uit alle windstreken. Vooral de historische steden en de badplaatsen langs de Adriatische Zee zijn razen populair voor een vakantie in Kroatië. Er worden steeds meer charter vluchten aangeboden naar Kroatië en dat maakt het reizen naar Kroatië steeds makkelijker. Veel Nederlanders trekken er jaarlijks ook nog naar toe met de auto en de caravan want in Kroatië vindt je prachtige campings die meestal dicht bij de Adriatische zee liggen. Door het aantrekkende toerisme komt er ook steeds meer leven in de brouwerij langs de kust en worden er steeds meer bars, discotheken en restaurants geopend. Voor degenen die juist voor de rust naar Kroatië willen zijn er meer dan voldoende plekken waar je heerlijk kunt ontspannen. Van de duizend eilanden voor de kust is maar een klein deel bewoond. Het is dus mogelijk om met een bootje een eiland te bezoeken en heerlijk te genieten op je privéstrand voor een dag.