Algemene informatie Malta

malta zeeIn Zuid-Europa in de Middellandse Zee ligt de dwergstaat Republiek Malta. De archipel bestaat uit vijf eilanden, waaronder Malta, Gozo en Comino. Malta heeft een prachtige lange geschiedenis en dat is overal op de eilanden terug. Op de eilanden Malta en Gozo zijn prehistorische bouwwerken te bewonderen zoals de Tempels van Tarxien, Ħaġar Qim en Mnajdra. De tempels op deze eilanden zijn ouder dan de piramides van Egypte en dat duid nog maar eens aan, hoe lang de geschiedenis is van de Republiek Malta. Een unieke tempel op het eiland Malta is de Tempel van Ħaġar Qim, want deze tempel is dusdanig gebouwd dat het de tijd aangeeft en dat maakt de tempel in dit opzicht uniek in de hele wereld. Malta is een schitterende vakantiebestemming waar alles aanwezig is om te genieten van een zonvakantie. Het toerisme is buitengewoon belangrijk voor de Republiek Malta. De toeristen zorgen namelijk voor één derde van de totale inkomsten van de eilanden. De afgelopen jaren weten steeds meer toeristen hun weg te vinden naar het mooie Malta. Vroeger waren het vooral de Britten en Italianen die naar Malta gingen voor een vakantie maar tegenwoordig ontvangt de Republiek Malta jaarlijks meer dan één miljoen toeristen vanuit alle windhoeken uit de wereld. Dit komt voornamelijk omdat de eilanden heel veel te bieden hebben qua bezienswaardigheden, schilderachtige dorpjes en kleurrijke vissershaventjes. Daarnaast is Malta gezegend met een klimaat met veel zon. Al met al is Malta de ideale zonvakantie bestemming!

Geografie van Malta

Malta is een dwergstaat in Zuid-Europa in het midden van de Middellandse Zee. De Republiek Malta bestaat uit de eilanden Malta, Gozo, Comino, Manoel Island en enkele onbewoonde eilanden. De hoofdstad van Malta is Valletta en dit is een kunststad gebouwd in de zestiende eeuw. Het centrum van Valletta kenmerkt zich met nauwe steegjes, veel kerken en paleizen die in Barokstijl zijn gebouwd. Malta ligt ten zuiden van het Italiaanse Sicilië, ten oosten van Tunesië en ten noorden van Libië. De Republiek Malta heeft een totale oppervlakte van 316 vierkante kilometer en in totaal heeft Malta 197 kilometer aan kust. Er zijn meer dan voldoende stranden om te genieten van een zonvakantie in Malta. De eilanden van de Republiek Malta zijn vrij kaal en rotsachtig met weinig natuurlijke begroeiing. Kenmerkend voor het eiland Malta zijn de vele inhammen en baaien. De stranden zijn voornamelijk klein en vaak rotsachtig, er zijn wel enkele zandstranden te vinden op Malta. Het eiland Gozo is een kopie van het eiland Malta maar dan met een ruiger landschap en het is iets groener.

Het weer in Malta

De archipel Malta ligt voor de Italiaanse Kust en het heeft een mediterraan klimaat. Dit klimaat kenmerkt zich door de droge warme zomers en milde natte winters. In de winter is er op de eilanden van Republiek Malta ook vaak een straffe wind waardoor het snel guur kan aanvoelen. In de zomermaanden is er bijna geen neerslag en is de wind ook een stuk minder aanwezig. Toeristen ervaren Malta als dor, droog en warm. In de maanden van juni tot en met september is het ook tot laat in de avond nog aangenaam warm op de eilanden. In de zomermaanden kan de sirocco opsteken. Dit is een woestijnwind die warme lucht brengt naar Malta waardoor het extreem warm kan worden. De sirocco wind kan dagen achtereenvolgens heersen, waarbij temperaturen van 40 graden Celsius makkelijk gehaald worden. In de periode van mei tot en met september is iedere toerist vrijwel zeker van heel veel zonnestralen. In deze periode is neerslag zeldzaam. Malta is een schitterende strandvakantie bestemming voor al in de periode van mei tot en met september. In oktober neemt de bewolking toe en is het weerbeeld niet meer stabiel voor een zonvakantie naar Republiek Malta.

Bezienswaardigheden in Malta

maltaMalta heeft een prachtige mooie lange geschiedenis. Er zijn heel veel bezienswaardigheden te bewonderen die stammen uit de oudheid. Op de eilanden Malta en Gozo zijn enkele prehistorische bouwwerken te vinden die tussen 3.500 en 2.500 v.Chr. gebouwd zijn. Het zijn tempels die ouder zijn dan de Egyptische Piramides, en ook ouder zijn dan Stonehenge. We hebben het over de Tempels van Tarxien, Ħaġar Qim en Mnajdra en op het eiland Gozo gelegen Ġgantija. De tempels op de eilanden zijn een must see, maar Republiek Malta heeft heel veel meer te bieden. Andere bezienswaardigheden op de eilanden zijn voornamelijk schilderachtige dorpjes, indrukwekkende kloven, vulkanische bergen, grotten en kleurrijke vissershaventjes. Maar er zijn ook bezienswaardigheden in de wateren rondom Malta. Zo kunnen er dolfijnen gespot worden en kunne grotten bewonderd worden die ter hoogte van de zeespiegel ontstaan zijn door erosie. Malta heeft enorm veel bezienswaardigheden, het is een reis terug in de tijd. Sommige mensen omschrijven de Maltese eilanden als één groot openluchtmuseum. Combineer een zonvakantie met prachtige bezienswaardigheden.

Overige informatie

Malta staat niet echt bekend als shopping paradijs. Sinds de toename van het aantal toeristen zijn de mogelijkheden om te shoppen ook toegenomen, maar nog steeds is het niets in vergelijking met andere vakantielanden. Er zijn de afgelopen jaren enkele shoppingmalls gebouwd zoals The Point in Sliema en Baystreet in St. Juliens. In de hoofdstad is Republic Street de winkelstraat met enkele bekende ketens, zoals H&M en Zara. Souvenirs winkeltjes zijn er in overvloed en er is volop keuze aan lokale producten. Tijdens een Malta vakantie is een lokale markt bezoeken een must. Republiek Malta kent verschillende markten. Enkele markten zijn permanent en andere zijn eens per week. Afdingen op de markten is redelijk normaal maar onderhandelen in kledingwinkels en supermarkten is net als in Nederland niet gebruikelijk. Malta is een geweldige vakantiebestemming waar de perfecte mix aanwezig is voor een zorgeloze vakantie.