Algemene informatie Marokko

marokko woestijnMarokko is een reisbestemming waar het leven echt tot de verbeelding spreekt. Er zijn maar weinig bestemmingen in de wereld die kunnen tippen aan de mystiek en levenskracht van Marokko. Het land is gelegen in noordelijk Afrika aan de kust van de Middellandse Zee. Door de ligging van Marokko is het goed bereikbaar vanuit Nederland met het vliegtuig. Een vakantie naar Marokko is een bijzondere ervaring want het lijkt net of de tijd heeft stil gestaan. In het land kunnen prachtige wandelingen gemaakt worden door de oude medina’s, smakelijke lokale gerechten genuttigd worden bij een souk of je kunt heerlijk ontspannen in één van de gezellige badplaatsen op de prachtige stranden van Marokko. Het bijzondere aan Marokko is dat her verleden altijd aanwezig is in het gevarieerde en kleurrijke land. Het land, dat officieel het Koninkrijk Marokko heet, is door de eeuwenlange interactie met Europa, het Midden-Oosten en Afrika gevormd. Desondanks heeft het land een eigen unieke cultuur ontwikkelt. Marokko is een land van diverse landschappen. Met de Atlantische Oceaan in het westen en de Middellandse Zee in het Noorden, kent het land lange ongerepte stranden met sfeervolle badplaatsen en pittoreske vissersdorpjes. De Sahara woestijn strekt zich uit over de zuidelijke grens van het land, terwijl het Atlasgebergte Marokko scheidt van Algerije. De uitzichten, geuren, kleuren, klanken en smaken van Marokko zullen u weer in sprookjes doen geloven. Het sprookje van 1001 nacht komt in Marokko tot leven.

Geografie van Marokko

Marokko is een land in noordelijk Afrika en het is gelegen aan de kust van de Middellandse Zee, de Straat van Gibraltar en de Atlantische Oceaan. Marokko grenst aan Algerije en de Westelijke Sahara. Het land behoort tot de Maghreb-landen, waar ook Tunesië, Algerije, Libië en Mauritanië tot worden berekend. De hoofdstad van Marokko is Rabat en de grootste stad is Casablanca. Andere belangrijke steden zijn Fez, Marrakesh, Agadir, Tanger, Oujda, en Nador. Het land kent een kustlijn van 1.835 kilometer. Het hoogste punt van Marokko is Jebel Toubkal met 4165 meter. En voor het grootste gedeelte bestaat het land uit woestijngebied. Marokko ken twee populair bestemmingen voor een vakantie, namelijk de Atlantische Kust en Centraal Marokko. De meeste toeristen gaan naar de Atlantische Kust voor een zonvakantie. Hier liggen de badplaatsen als Agadir, Casablanca en Rabat. In Centraal Marokko is de plaats Marrakech het populairst voor een vakantie of stedentrip.

Het weer in Marokko

Het weer in Marokko is niet zo eenvoudig te omschrijven als er gedacht wordt. Bij Marokko denken veel mensen aan warmte, zon, droogte en de Sahara. Het zuiden en zuidoosten van het land voldoen aan deze gedachten, net als de laag gelegen delen in centraal Marokko en de onderste helft van de kust. In deze gebieden tref je milde winters en hete zomers met zeer weinig neerslag. Vooral de Sahara woestijn is extreem droog, neerslag komt er nauwelijks voor. Het noorden van Marokko is vrij nat en vooral in het Rifgebergte en het Atlasgebergte valt veel neerslag, op sommige plaatsen valt meer neerslag dan wij doorgaans in Nederland hebben. Het klimaat van Marokko kan het beste omschreven worden als gematigd subtropisch, met koele zeewinden die afkomstig zijn van de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan. De kustplaatsen waar toeristen massaal naar toe gaan kunnen het hele jaar door bezocht worden voor een vakantie. De zon straalt er voortdurend en de kans op neerslag is gering. Marokko is de perfecte bestemming voor een zonvakantie.

Bezienswaardigheden in Marokko

marokko woestijnTijdens een vakantie in Marokko lijkt het net of de tijd stil heeft gestaan. Maar het is ook het land waar het sprookje van 1001 nacht werkelijkheid wordt. Het fascinerende aan Marokko zijn de schitterende steden, zoals Marrakech, Tanger, Casablanca en Rabat. Er is enorm veel te bezichtigen in het land. Van slangenbezweerders in het mooie Marrakech op het Djemaa el Fna plein tot kleurrijke soeks of de goudgele zandheuvels van de Westelijke Sahara. Middeleeuws steden worden afgewisseld door berberforten en indrukwekkende islamitische gebouwen. Marokko heeft alle ingrediënten om het sprookje van 1001 nacht werkelijkheid te laten worden. Elke stad in Marokko heeft wel een bijzondere bezienswaardigheid. De stad Marrakech is een hele bijzondere stad in Centraal Marokko. Maar ook aan de kuststreek zijn bijzondere bezienswaardigheden gelegen, zoals de witte stad Tanger of de toeristische badplaats Agadir.

Overige informatie

In Marokko kun je heerlijk eten. De Marokkaanse keuken bestaat hoofdzakelijk uit couscous en er wordt voornamelijk met de vingers gegeten. Als toerist wordt bij de couscous doorgaans wel voor de zekerheid een lepel bij de couscous gegeven. Andere smakelijke gerechten die in Marokko geserveerd worden is Tajine. Dit is een gerecht dat geserveerd wordt in een aardewerken pot. In de toeristische gebieden van Marokko zijn meer dan voldoende restaurants te vinden en naast de lokale keuken zijn er ook restaurants met een internationale keuken.