Algemene informatie Mexico

mexico bomenMexico is van oudsher één van de meest bezochte landen in de wereld. Het land heeft dit grotendeels te danken aan de vele cultuurhistorische bezienswaardigheden, want hiermee steekt Mexico met kop en schouders boven andere landen uit. Opvallende toeristische attracties zijn de Meso-Amerikaanse ruïnes, culturele festivals, koloniale steden, natuurgebieden en de badplaatsen. Daarnaast speelt het gematigde klimaat een belangrijke rol waardoor toeristen graag naar Mexico komen voor een heerlijke onbezorgde vakantie. Mexico heeft alle ingrediënten in zich waardoor het een aantrekkelijke vakantie bestemming is. Het hoogseizoen voor toeristen ligt in de maand december en in het midden van de zomer. Nederlandse toeristen trekken massaal naar het populaire schiereiland Yucatan, vooral de badplaatsen Cancun en Playa del Carmen zijn geliefd voor een all inclusive vakantie naar Mexico. Bij het eiland Cozumel bevindt zich een waar paradijs voor duik- en snorkelliefhebbers, namelijk het Palancar-rif. Dit rif wordt ook wel aangeschreven als de beste duikplaats ter wereld. Aan de westkust ligt Puerto Vallarta, dit is een prachtige bestemming voor toeristen die de prachtige flora en fauna van het land willen bezichtigen. Toerisme is de belangrijkste inkomstenbron voor Mexico. Het land is van alle markten thuis, het is mogelijk voor een strandvakantie, actieve vakantie en Mexico leent zich ook uitermate goed om te gaan rondreizen. Mexico is ontzettend groot en kent daardoor veel tegenstrijdigheden en is enorm fascinerend. Voor een unieke en onvergetelijke vakantie is Mexico een de ideale vakantie bestemming voor 2015!

Geografie van Mexico

Mexico ligt in het zuidelijke deel van Noord-Amerika. Mexico behoort tot de grootste landen ter wereld met het oppervlakte van 1.972.550 km2. Het omvat ook ongeveer 6.000 km2 van de eilanden in de Stille Oceaan, de Golf van Mexico, het Caribisch gebied en de Golf van Californië. In de lengte meet het land 3.219 km in lengte. De grens tussen Mexico en de Verenigde Staten wordt gevormd door de rivier de Rio Grande. Mexico wordt doorkruist van noord naar zuid door twee bergketens bekend als de Sierra Madre Oriental en de Sierra Madre Occidental, dit is een verlenging van de Rocky mountains. Van oost naar west wordt Mexico doorkruist door de Trans-Mexicaanse vulkanengordel ook wel bekend als de Sierra Nevada. De laatste bergketen, de Sierra Madre del Sur loopt van Michoacán naar Oaxaca. De meest toeristische bestemming van Mexico is het schiereiland Yucatan. Het schiereiland ligt tussen de Golf van Mexico, Straat van Yucatan en de Caribische Zee. Grote steden op het schiereiland zijn Mérida, Cancun, Campeche, Ciudad del Carmen, Chetumal en Playa del Carmen.

Het weer in Mexico

Mexico is een reusachtig groot land en hierdoor kent het ook verschillende klimaten. Ook het verschil in hoogte van het land zorgt ervoor dat er verschillende klimaten te onderscheiden zijn. De kustgebieden van Mexico en gebieden tot 750 meter hoogte kennen een jaarlijkse gemiddelde temperatuur tussen de 24-28 graden Celsius. Gebieden van 750 meter tot 200 meter hoogte kennen een gematigd klimaat en gebieden boven de 200 meter kennen een koud klimaat. In Mexico vangt het droogseizoen aan wanneer in Nederland de winter begint en het regenseizoen vangt aan wanneer de zomer in Nederland begint. Het schiereiland Yucatan ligt in een orkaangebied en orkanen komen hier vooral voor tijdens het regenseizoen. De kustplaatsen als Cancun en Playa del Carmen zijn elk jaar onderhevig aan orkanen die enorme schade kunnen aanrichten. Ook aan de andere kant in het noordoosten in Puerto Vallarta komen orkanen voor. De beste reistijd voor een Mexico vakantie is van oktober tot april.

Bezienswaardigheden in Mexico

mexico ruineCultuurhistorisch gezien heeft Mexico enorm veel te bieden. Het land is heel veelzijdig met een rijke cultuur, natuur en historische bezienswaardigheden. De toeristische trekpleisters van het land zijn de Maya tempels en oude steden, maar ook het tropisch regenwoud, het Palancar-rif en bij de Rivera Maya en in Mexico-City zijn veel bezienswaardigheden. Het land heeft echt voor elk wat wils, maar door het enorme oppervlakte van het land is het nooit mogelijk om alle bezienswaardigheden van Mexico tijdens een vakantie te bezichtigen. Naast de cultuurhistorisch bezienswaardigheden heeft Mexico ook een diversiteit in de flora en fauna. Het land is een van de zeventien megadiverse landen. Mexico telt meer dan 200.000 verschillende soorten flora en fauna, dit is 10 tot 12 procent van de volledige biodiversiteit van de gehele wereld. In het land komen 707 bekende soorten reptielen, 438 soorten zoogdieren, 290 soorten amfibieën en 26.000 verschillende soorten flora voor. In totaal is 170.00 km2 van het totale oppervlakte van Mexico aangemerkt als beschermd natuurgebied, waaronder 34 biosfeerreservaten, 68 nationale parken en 4 natuurlijke monumenten. Cultuur, natuur en waterliefhebbers zijn in Mexico aan het juiste adres voor een onvergetelijke vakantie.

Overige informatie

Mexico ligt op grote afstand van Nederland en hierdoor is het alleen mogelijk om het land te bereiken per vliegtuig. Dit is het snelst en het makkelijkst. Bij het verlaten van Mexico moeten toeristen een vertrekbelasting betalen dit moet á la minuut betaald worden. Om door Mexico te reizen kan het beste gebruik gemaakt worden van binnenlandse vluchten, in totaal heeft Mexico 32 luchthavens. Vrijwel alle toeristen die naar Mexico gaan voor een vakantie verblijven op één plaats en ontdekken vanuit hier het prachtige land. De populaire bestemmingen van Mexico zijn Cancun, Playa del Carmen, Acapulco en Puerto Vallarta. In deze badplaatsen staan ontzettend veel grootschalige en kleinschalige all inclusive hotels. De resorts liggen veel al direct aan het zandstrand en net buiten het centrum van de badplaats. De hotelzone bij Playa del Carmen heet Playacar en bij Cancun wordt het gewoon aangeduid als Hotelzone. Een vakantie naar Mexico moet goed voorbereid worden, zo kennen ze in Mexico maar een voltage van 110 volt in plaats van 220 volt in Nederland. Neem dus een speciale verloopstekker mee om je apparatuur op te kunnen laden. Verder is de zonkracht in Mexico aanzienlijk sterker als in Nederland. Het gebruiken van zonnebrandcrème is noodzakelijk om verbranding door de zon tegen te gaan.