Sunwijzer.NL

Nibud meldt dat een kwart van de Nederlanders niet op vakantie gaat

Deel artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit

De vakantieperiode in Nederland is aangebroken en doorgaans betekent dit een uitloop naar zonnige vakantieoorden in het zuiden van Europa, toch blijft een kwart van de Nederlanders thuis en gaat niet op vakantie. Vooral huishoudens met een inkomen beneden modaal pakt dit jaar niet de koffers om er op uit te trekken. Van de huishoudens met een inkomen beneden modaal gaat zelfs de helft niet op vakantie. Dit blijkt uit de vakantiegeld-enquête 2015 van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) onder ruim duizend mensen in alle inkomensgroepen.

Huishoudens met een netto-inkomen boven de 2.500 euro per maand gaat circa veertien procent niet op vakantie. De huishoudens die beneden modaal inkomen wel op vakantie gaan, kiezen veelal voor een weekje vakantie. huishoudens met hogere inkomens trekken er doorgaans langer op uit. Deze groep kiest vaak voor twee of drie weken vakantie in het warme zuiden van Europa.

Het contrast tussen de inkomensgroepen in Nederland is ontzettend groot vindt Nibud. Huishoudens met een lager inkomen hebben vrijwel geen budget om op vakantie te gaan, want ze hebben het vakantiegeld hard nodig voor andere zaken, zoals onderhoud of aflossen van schulden. Bijna twee derde van de Nederlandse bevolking vindt de hoogte van het vakantiegeld enorm tegenvallen. Vooral mensen met een modaal inkomen klagen over de hoogte van het vakantiegeld.

Spijt van het bestede budget aan een vakantie

Toch gebruiken de meeste Nederlanders het verkregen vakantiegeld om er mee op vakantie te gaan, ruim 43 procent. Circa 38 procent gebruikt het vakantiegeld om te sparen en 16 procent knoopt de eindjes met het vakantiegeld aan elkaar. Het vakantiegeld-enquête 2015 is eind mei afgenomen door het Nibud en destijds had al ongeveer 70 procent van de Nederlanders al een vakantie geboekt. Veel mensen die de vakantie vroeg geboekt hebben zeggen spijt te hebben van de uitgave, want ze vinden het bedrag dat uitbesteed is veel te hoog. Nederlanders gebruiken de vakantieperiode ook om uitstapjes te maken naar de bioscoop, dierentuin, pretpark of een festival. Nederlanders die niet op vakantie gaan, maken echter ook minder uitstapjes!

Gerelateerd nieuws

Vakantie in Toscane

Als je over Italië begint heb je het over fantastische cultuur en historie. Naast prachtige plaatsen als Rome, Napels en Venetië is er ook nog

De topcampings in Italie

Italië is een ongelofelijk veelzijdig land waar diverse mooie regio’s en plaatsen te vinden zijn waar je kunt verblijven. Wanneer je een kampeervakantie gaat doorbrengen