Algemene informatie Portugal

portugal bootGenieten van een heerlijke onbezorgde vakantie in het karakteristieke Portugal. Wat de bestemming ook maar is in Portugal iedereen zal er genieten van een geweldige vakantie. Prachtige pittoreske dorpjes, duizelingwekkende ravijnen, sneeuwwitte dorpjes in de Alentejo en de wonderschone kust. Portugal heeft alles in zich voor een fantastische vakantie. Waar de vakantie ook naar toe gaat er is altijd een mogelijkheid om ergens culinair te genieten van lokale Portugese gerechten. Het mooiste aan Portugal is dat het nog steeds een betaalbare vakantiebestemming is ondanks dat het een comfortabel land is waar service en kwaliteit op zeer hoog niveau worden aangeboden. Portugal is voornamelijk bekend vanwege de adembenemende kusten maar het land heeft zo veel meer te bieden, zoals natuurschoon, bergen, schilderachtige dorpjes, oude steden, culinaire hoogstandjes, verrukkelijke wijnen, de fadomuziek en de gastvrije en vriendelijke bevolking. Verder heeft Portugal enorm veel eeuwen oude culturele bezienswaardigheden maar ook veel natuurlijke bezienswaardigheden. Portugal is een vakantiebestemming waar jong en oud kunnen genieten van een fantastische vakantie. Verblijf in een badplaats aan de adembenemende kust, trek het binnenland door met een fly drive vliegvakantie naar Portugal, geniet op het Portugese eiland Madeira van een zonvakantie of ontdek de Azoren. Ontdek het land op je eigen manier door een vakantie naar Portugal te boeken voor 2015.

Geografie van Portugal

In het uiterste zuidwesten van Europa ligt Portugal. Spanje is het enige buurland van de Portugese Republiek en samen met de Britse exclave Gibraltar vormen ze het Iberisch Schiereiland. Portugal grenst in het zuiden en in het westen aan de Atlantische Oceaan. In de Atlantische Oceaan liggen meerdere eilanden die behoren tot de Portugese Republiek. De eilandengroepen die behoren tot Portugal zijn de Azoren en Madeira. De hoofdstad van Portugal is Lissabon. Het vasteland van Portugal wordt in het midden doorsneden door de rivier de Taag. Het landschap in het noordelijke deel is bergachtiger dan in de zuidelijke regio’s. Portugal heeft geen grote natuurlijke meren, het heeft wel het grootste stuwmeer van Europa, het Alqueva-stuwmeer. De eilandengroep de Azoren bestaat uit negen eilanden en liggen ten westen van het vasteland in de Atlantische Oceaan. De eilanden zijn allemaal van vulkanische oorsprong en hebben een subtropisch klimaat. De eilandengroep Madeira ligt ook ten westen van het vasteland en het bestaat uit vijf eilanden van vulkanische oorsprong.

Het weer in Portugal

Ondanks dat Portugal net als Spanje op het Iberisch Schiereiland liggen, heeft het land toch een ander klimaat. Over het algemeen is Portugal een stuk frisser dan Spanje en dat heeft te maken met de temperatuur van de Atlantische Oceaan. Het westelijke deel van Portugal heeft een zeeklimaat en het zuidelijke deel van Portugal heeft een Middellandse zeeklimaat. Volgens het Koppensysteem heeft Portugal op het Noorden na een Mediterraan klimaat waarbij geldt dat de winters zacht zijn en de zomers warm en droog. Het noorden heeft volgens het koppensysteem een maritiem klimaat met koelere zomers. Het vasteland van Portugal heeft vooral in de zomermaanden last van droogte, de kans op neerslag is dan minimaal. De Azoren liggen ten westen van het vasteland in de Atlantische Oceaan. De Azoren hebben een microklimaat wat wil zeggen dat het klimaat er voortdurend verandert. Er wordt ook wel gezegd dat de Azoren vier seizoenen op één dag hebben. De eilandengroep Madeira heeft de eeuwige lente, er heerst het hele jaar door een aangename temperatuur. Maar lenteachtig betekend niet dat Madeira altijd droog is. Vooral in de periode van oktober tot en met mei valt er neerslag op de noordelijke delen van het eiland. Portugal kent met de eilandengroepen verschillende klimaten en vooral de Azoren hebben een klimaat dat veranderlijk is, maar hierdoor zijn de eilanden van de Azoren mede gevormd tot hoe ze er nu uit zien.

Bezienswaardigheden in Portugal

portugal straatjePortugal is een veelzijdig land en daardoor zijn er heel veel bezienswaardigheden in alle soorten en types. Van eeuwenoude culturele bezienswaardigheden tot de prachtige natuur van de Azoren. Er is zo ongelooflijk veel te bezichtigen dat het een ieder aan te raden is om een vakantie te boeken naar Portugal of één van de eilandengroepen. Op het vasteland zijn voornamelijk monumenten en eeuwenoude gebouwen te bezichtigen zoals Torre de Belém, Castelo de Sao Jorge, Palacio de Pena of de Church of Sao Francisco. Als toerist kun je niet om de fadomuziek heen in Portugal. Niets is zo Portugees als de fado. Het is een volksmuziek wat je in geen enkel ander land zult horen. De Portugese Fado is wereldwijd bekend geworden door de fadozangeres Amalia Rodrigues. De eilandengroep de Azoren hebben vooral natuurlijke bezienswaardigheden. Hier geniet je als toerist van een prachtige natuur, watervallen, fantastische uitzichten en kratermeren. De Azoren zijn stuk voor stuk een bezienswaardigheid want alle negen eilanden zijn verschillend van elkaar. Het is maakt niet uit naar welke bestemming je reist in Portugal er is altijd wel een bezienswaardigheid in de buurt.

Overige informatie

De Portugese keuken is zeer divers. Elke regio in Portugal heeft zijn eigen traditionele gerechten. Culinair eten is onderdeel van de cultuur in Portugal en er zijn enorm veel goede restaurants en kleine typische tascas waar je van de lekkerste gerechten kunt smullen. Een echt lekkernij in Portugal is de bacalhau, dit is een gedroogde kabeljauw. Er wordt gezegd dat er voor elke dag van het jaar een andere recept is om de bacalhau te bereiden. Andere lekkernijen in Portugal zijn cozido à Portuguesa, feijoada, frango de churrasco, leitão en carne de porco à alentejana. Het vasteland of de eilandengroepen de Azoren of Madeira zijn een perfecte vakantiebestemming voor iedereen die wil genieten van een geweldige vakantie waar alles mogelijk is.