coimbraCoimbra is een stad en een gemeente in Portugal. Het is de derde grootste stad in Portugal en Coimbra is de hoofdstad van het district van Coimbra. In de middeleeuwen diende de stad als hoofdstad van Portugal, maar vandaag de dag is het beter bekend door de Universiteit van Coimbra. Het is namelijk één van de oudste Universiteiten van Europa en de oudste academische instelling in de Portugees sprekende wereld. De Universiteit van Coimbra is gesticht in 1290, maar is pas sinds 1537 permanent naar de stad gekomen. Een vakantie naar Coimbra betekent niet zon, zee en strand. Deze stad wordt doorgaans druk bezocht door toeristen voor culturele doeleinden. In 2003 is de stad zelfs de Culturele hoofdstad van Europa geweest. In de stad en rondom de stad zijn nog vele archeologische structuren te bezichtigen die dateren uit de Romeinse tijd. Het aquaduct en de cryptoporticus zijn goed bewaard gebleven in alle jaren. Ook andere gebouwen uit de periode dat Coimbra de hoofdstad van Portugal was zijn er nog steeds. Coimbra wordt door toeristen voornamelijk bezocht om de monumenten en andere historische bezienswaardigheden. De stad wordt ook druk bezocht door toeristen die een fly drive vakantie maken door Portugal.

Geografie, natuur en klimaat van Coimbra

De prachtige historische stad is gelegen op ruim 200 kilometer afstand van Lissabon en 100 kilometer vanaf Porto. De stad ligt aan de rivier de Mondego. Het historische gedeelte van Coimbra ligt ten oosten van deze rivier, waaronder de historische gebouwen van de universiteit. De gemeente wordt omringd door een aantal van zijn naburige gemeenten in de regio Baixo Mondego, die Penacova, Vila Nova de Poiares, Miranda do Corvo, Condeixa-a-Nova, Montemor-o-Velho, Cantanhede en Mealhada. Net buiten de gemeente zijn ook verschillende pittoreske bergdorpjes zoals Lousã en Penacova gelegen.

Aan de westelijke rand van Coimbra grenst het Reserva Natural do Paul de Arzila (Arzila Bog Natural Reserva). Het is aangewezen als beschermingsgebied waar jaarlijks enorm veel trekvogels neerdalen en waar de flora en fauna haar eigen gang kan gaan. Het gebied is ondanks zijn beschermde status dagelijks onderhevig aan industriële verontreiniging. Bij de universiteit van Coimbra zijn prachtige botanische tuinen te bewonderen, het wordt beschouwd als één van de vijf oudste botanische tuinen ter wereld. De rivier de Mondego is enorm belangrijk voor de stad, hier vinden toeristen ook verkoeling op één van de rivier strandjes.

De stad Coimbra heeft een mild mediterrane klimaat en wordt beïnvloed door de Atlantische oceaan hierdoor komen er bijna geen extremen voor. De temperatuur in de stad Coimbra zal vrijwel nooit onder de 3 graden Celsius of boven de 35 graden Celsius uitkomen. Het aangename klimaat van Coimbra zorgt ervoor toeristen het hele jaar door de prachtige stad kunnen bezoeken.

Cultuur en bezienswaardigheden in Coimbra

coimbra landschapCoimbra staat bekend als studentenstad maar door de eeuwenoude geschiedenis van Coimbra strijken veel toeristen in de stad neer voor de monumenten en andere historische bezienswaardigheden. Coimbra staat verder bekend om de fadomuziek en in de oude stad van Coimbra zijn nog talloze fadohuizen te vinden. De universiteit van Coimbra is een bezienswaardigheid op zich en het zelfde geldt voor de vele bezienswaardigheden die stammen uit de Romeinse tijd. Door de hele stad heen zijn meerdere historische gebouwen gelegen die absoluut de moeite waard zijn om te bezichtigen. Omdat Coimbra ook een studentenstad is zijn er veel festivals in de stad. Er is altijd wel iets te doen in het sfeervolle centrum van Coimbra.

Overige informatie Coimbra

Toeristen komen vooral naar de historische stad voor de mooie bezienswaardigheden en de vele monumenten uit de Romeinse tijd. Lang niet alle toeristen verblijven voor lange tijd in Coimbra, meestal wordt de stad in één of twee dagen ontdekt alvorens de toeristen verder het land in trekken of naar de kust trekken. In het gezellige centrum van Coimbra zijn mooi comfortabele accommodaties te vinden. Met een fly drive vakantie naar Portugal is Coimbra een niet te vergeten stad om te bezoeken. Boek nu alvast je fly drive hotel in Coimbra en geniet van alle prachtige bezienswaardigheden in deze historische stad.