Algemene informatie Spanje

spanje omgevingPrachtige stranden, een heerlijke keuken, een bruisend nachtleven en de tradities maken Spanje tot de beste vakantiebestemming van Europa. Spanje omvat verschillende autonome regio’s en de eilandengroepen de Balearen en de Canarische Eilanden. Door de omvang van het Spaanse Koninkrijk heeft het één van de meest diverse culturen en landschappen op het Europese continent. Van het unieke Baskenland in het noorden van Spanje tot aan de Costa del Sol en de Sierra Nevada in het zuiden, en van Ibiza tot aan Gran Canaria. Spanje biedt een breed scala van geografische contrasten en culturele diversiteit, hierdoor is Spanje een favoriet vakantieland van heel veel mensen. Het is onmogelijk om in één keer heel Spanje te ontdekken, want om alle bezienswaardigheden in Spanje te zien zal je meer tijd nodig hebben dan één vakantie. Spanje is het land van de tradities. De flamenco dans en de stiergevechten zijn bijvoorbeeld echte Spaanse tradities. De flamenco dans is ontstaan in Andalusië en hier wordt de dans nog steeds dagelijks uitgevoerd. Het stierenvechten maakt deel uit van de Spaanse cultuur. De enige Spaanse regio op het vasteland waar stierenvechten verboden zijn is in Catalonië. Naast de culturele tradities heeft Spanje ook de traditie om heerlijk lang te tafelen met familie en vrienden. De hele avond lekkere tapas eten onder het genot van een goed glas wijn of een cerveza (bier). Spanje is voor iedere soort reiziger de perfecte bestemming en het is een ideaal land om door rond te reizen. Vergelijk un alle Spanje 2015 vakanties en boek voordelig een vakantie naar het land van de tradities.

Geografie van Spanje

Op het Iberisch Schiereiland in het zuidwesten van Europa is het Koninkrijk Spanje gelegen. Het Spaanse Koninkrijk is voor het grootste gedeelte gelegen op het Iberisch Schiereiland, maar buiten dat behoren de Balearen in de Middellandse Zee, de Canarische Eilanden in de Atlantische Oceaan en de Spaanse exclaves in Noord-Afrika ook bij het Koninkrijk Spanje. De hoofdstad en tevens de grootste stad van Spanje is Madrid. Toeristen kunnen alle kanten op in Spanje van de regenachtige dorpen in Galicie tot aan het nachtleven in Madrid, van de Costa’s aan de Middellandse Zee tot aan de zonovergoten Canarische Eilanden. In het westen grenst Spanje aan Portugal en in het zuiden grenst het aan het Britse overzees gebied Gibraltar. In het noordoosten grenst Spanje aan Frankrijk en het vorstendom Andorra. Spanje heeft een landschap dat voornamelijk uit plateaus bestaat zoals bergketens en Spaanse Hoogvlaktes. In het noordoosten van Spanje liggen de Pyreneeën en in het zuiden de Sierra Nevada. Het hoogste punt van Spanje is op het Canarische Eiland Tenerife gelegen namelijk de Pico del Teide. De belangrijkste rivieren van Spanje zijn de Taag, de Ebro, de Duero, de Guadiana en de Guadalquiver.

Het weer in Spanje

Door de ligging van het Spaanse vasteland heeft alleen het noordwesten te maken met de zogenaamde straalstromen. Doordat Spanje een onregelmatig landschap heeft heeft het land te maken met heel veel verschillende klimaten. Grofweg kunnen er drie klimaatzones worden onderscheiden volgens de geografische ligging van Spanje. Het mediterraan klimaat dat gekenmerkt wordt door warme en droge zomers en koudere winters. Het semi-aride klimaat dat in tegenstelling tot het mediterraan klimaat langer droog is en het zeeklimaat waarbij de temperaturen beïnvloed worden door de oceaan. Naast de drie klimaatzones zijn er nog subtypes zoals het alpine klimaat in de Pyreneeën en de Sierra Nevada, en een typisch subtropisch klimaat op de Canarische eilanden. Spanje is een geliefde vakantiebestemming het hele jaar door want in Zuid-Spanje en op de Canarische Eilanden is het hele jaar door een aangename temperatuur aanwezig. Toeristen trekken naar deze gebieden van het Spaanse Koninkrijk om te overwinteren. Door de vele klimaatzones is Spanje een land van uitersten. In het ene gebied kan het prachtig mooi weer zijn en in een ander gebied kan het veel regenen of sneeuwen.

spanjeBezienswaardigheden in Spanje

Tijdens een Spanje vakantie kun je ten alle tijden bezienswaardigheden bezichtigen. Verspreid over het vasteland en de eilandengroepen zijn veel verschillende bezienswaardigheden in alle hoedanigheden te bezichtigen. In totaal heeft Spanje 44 bezienswaardigheden op de werelderfgoedlijst staan van UNESCO, waaronder Het Alhambra in Granada, de witte dorpen in de omgeving van Málaga en de Sagrada Família in Barcelona. Bij de bezienswaardigheden in Spanje hoort ook de prachtige cultuur. Door de omvang van het Spaanse Koninkrijk zijn er diverse culturen, eigenlijk in elke regio een andere. Naast de cultuur zijn er ontzettend veel natuurlijke bezienswaardigheden zoals de Pico del Teide op Tenerife en Nationaal Park Timanfaya een natuurgebied in Lanzarote. Bij de bezienswaardigheden behoren ook de Spaanse tradities. Een vakantie in het Zuiden van Spanje gaat gepaard met de flamenco en de stierenvechten. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan een dansschool voor de flamencodans of breng een bezoek aan de arena van Ronda, naar men zegt gebouwd op de funderingen van een oud Romeins theater. Tijdens je Spanje vakantie kun je alle kanten op en er is in elke regio of op elk eiland wel een bezienswaardigheid in welke hoedanigheid te bezichtigen.

Overige informatie

Doordat het Spaanse Koninkrijk omvangrijk is en je nooit in één vakantie het land kunt ontdekken is het aan te raden om meerdere keren naar Spanje op vakantie te gaan. Wanneer je Spanje goed wilt ontdekken zal je telkens een andere regio moeten bezoeken. Spanje leent zich ook ontzettend goed voor rondreizen. De infrastructuur is enorm goed waar door je jezelf makkelijk kunt verplaatsen van A naar B. Spanje telt 105 vliegvelden voor burgerluchtvaart, maar slechts 33 luchthavens ontvangen ook internationale vluchten. Je kunt ook enorm goed reizen met de trein op het vasteland van Spanje. Tussen vrijwel alle grote steden is een treinverbinding aangelegd. Door de goede infrastructuur van Spanje kun je ook heel goed met de auto naar Spanje of in Spanje zelf een auto huren. Dit geldt ook voor de eilandengroepen de Balearen en de Canarische Eilanden. In steden zoals Madrid, Barcelona, Palma de Mallorca, Bilbao en Sevilla is ook een metronetwerk aanwezig. De Spaanse stad Sevillia is tot op heden de laatste stad waar een metronetwerk is aangelegd. Spanje is een ideaal vakantieland waar je jezelf heel goed kunt verplaatsen van A naar B.