Door middel van een visum is het mogelijk dat je een bepaald land binnen mag reizen en je mag in dat land verblijven. Een visum wordt afgegeven door het land waar de reiziger naartoe gaat. Sommige landen doen dit omdat ze dan controle kunnen uitoefenen om te zien wie het land binnenkomt. Een visum is vaak voor een bepaalde tijd geldig, daarna zou je een visum opnieuw moeten aanvragen als je langer in het land blijft.
Een visum is alleen geldig voor het land waar je heen gaat, heb je bijvoorbeeld een visum voor Turkije maar wil je ook naar Amerika, dan zou je een andere visum aan moeten vragen voor de ESTA Amerika. Het is dus erg belangrijk goed te kijken naar voor welk land jij een visum hebt aangevraagd.
Een visum kan verschillende vormen bevatten. Zo kan het een document zijn maar het kan ook een sticker of zegel bevatten die in het paspoort geplakt kan worden. Tot slot kan het ook nog voorkomen dat het een stempel bevat dat in het paspoort gezet moet worden. Speciaal hiervoor bevat het paspoort een paar extra lege pagina’s waar deze stickers, zegels of stempels gezet of geplakt kunnen worden.