Sunwijzer.NL

Wintersporters gaan wederom voor Oostenrijk

Deel artikel

Share on facebook
Share on twitter
Share on reddit

wintersportDe reisbranche verkeert al jaren in zwaar weer maar het aantal wintersporters blijft op het zelfde niveau. Er is zelfs een lichte stijging waar te nemen in het aantal Nederlanders dat een sneeuwvakantie boeken. Opvallend is vooral dat de wintersporters steeds vaker kiezen voor luxe en gemak. Met het vliegtuig naar de sneeuwbestemming of het all inclusive concept worden steeds vaker geboekt voor een wintersportvakantie. Het wintersport seizoen is nog maar net begonnen en nu blijkt Oostenrijk nog steeds de favoriete wintersportbestemming bij Nederlanders.

Het aantal wintersporters in Nederland trekt aan en dat is enigszins raar want over de gehele reisbranche daalt het aantal boekingen. Dit wintersportseizoen gaan er ongeveer 10 procent meer mensen naar de sneeuw dan in het wintersportseizoen van vorig jaar, althans dit blijkt uit de nog te verschijnen ING Financieel fit Barometer.

60 procent van de ondervraagden zegt niet op wintersport te gaan vanwege financiële onzekerheid

Vooral de rijke Nederlanders gaan dit jaar op skivakantie. 7 procent van alle ondervraagden in het ING Financieel fit Barometer geven aan dit jaar op wintersportvakantie te gaan, terwijl 14 procent van de mensen die modaal of meer verdienen aangeeft dit jaar naar een sneeuwbestemming te gaan. Voor de mensen die niet op wintersport gaan dit seizoen geeft 60 procent als reden dat het financieel niet haalbaar is om te gaan.

Dat dit jaar juist meer mensen op een wintersportvakantie komt overeen met het beeld van het financiële vertrouwen dat we langzamerhand weer terug beginnen te krijgen. Heel veel Nederlanders zullen volgend jaar merken dat de koopkracht er volgend jaar op vooruit gaat.

Tijdens wintersportseizoen van vorig jaar gingen er volgens NBTC-NIPO Research ongeveer 929.000 Nederlanders naar de sneeuw. De meeste wintersporters bleven gemiddeld 7,3 nachten weg en gaven in totaal 625 miljoen euro uit in het wintersportseizoen. Jaar in jaar uit staan wintersportbestemmingen in Oostenrijk bovenaan het lijstje. De helft van alle wintersporters gingen vorig jaar naar Oostenrijk. Traditioneel staan Frankrijk en Duitsland op nummer 2 en 3.

Aantal boekingen blijft achter maar toch is de wintersport intrek

Het is frappant dat het aantal boekingen bij reisbureaus achterloopt op het aantal boekingen van vorig jaar en dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat steeds meer Nederlanders zelf de reis samenstellen. Gezinnen met kinderen boeken veelal nog wel een pakketreis naar de sneeuw maar ook steeds meer Nederlanders reizen op de bonnefooi naar de wintersportbestemming en zoeken dan een accommodatie om in te verblijven.

De vroegboekers weten zeker dat ze een verblijfplaats hebben in de wintersportbestemming. Het is zelfs zo druk dat de kerstvakantie en de krokusvakantie nagenoeg volgeboekt zijn. De weken tussen de vakanties door is het relatief rustig. Alleen mensen die niet afhankelijk zijn van de vakanties gaan dan op wintersport. Jongeren en studenten boeken ook steeds vaker een last minute naar een sneeuw zekere bestemming.

Dramatische start voor het wintersportseizoen

Het wintersportseizoen mag dan begonnen zijn, maar het kent een dramatische start. Nederlanders die komend weekeinde vertrekken voor een wintersportvakantie in de Alpen moeten zich gaan op maken voor groene pistes. Liefhebbers spreken al van een helse start want de populaire gebieden in Oostenrijk zijn nog groen en de liften staan nog stil. Dit heeft allemaal te maken met het feit dat de temperaturen veel te hoog liggen en de kans op neerslag wel aanwezig is maar in de vorm van water in plaats van sneeuw.

Er is een sprankje hoop voor de mensen die aanstaand weekeinde naar de Alpen gaan, want zaterdag is de kans aanzienlijk groot dat er wel sneeuw valt. Dit kan gaan zorgen voor chaos op de weg, maar dan zijn de pistes wel voorzien van een witte laken. Wintersportweerman Hajo Smit zegt dat een paar uur flinke sneeuw genoeg is om de nu nog groene hellingen te voorzien van een witte laken. Het weerbeeld in de Alpen is eigenlijk net zoals in Nederland echt herfstweer.

Gerelateerd nieuws

Vakantie in Toscane

Als je over Italië begint heb je het over fantastische cultuur en historie. Naast prachtige plaatsen als Rome, Napels en Venetië is er ook nog

De topcampings in Italie

Italië is een ongelofelijk veelzijdig land waar diverse mooie regio’s en plaatsen te vinden zijn waar je kunt verblijven. Wanneer je een kampeervakantie gaat doorbrengen